U trendu

Omerović: Što pre uvrstiti Aleksin zakon u dnevni red skupštine

Predsednik skupštinskog Odbora za manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je danas, povodom objavljivanja snimaka vršnjačkog nasilja u Arandjelovcu, da je neophodno što pre uvrstiti takozvani Aleksin zakon u dnevni red Skupštine Srbije.

Omerović je u saopštenju ocenio da snimci na kojima se vidi kako djaci maltretiraju svoju školsku drugaricu u arandjelovačkoj Tehničkoj školi, „nisu samo vršnjačko nasilje već pokazuju bolest sa kojoj se mi kao društvo suočavamo“. 

„Ne smemo zatvarati oči pred istinom da postoje lokalni moćnici koji čak i decu zloupotrebljavaju. Oni se ponašaju kao da su jači od zakona, od države. Oni reketiraju obične učenike a da pri tome svi znaju ko su oni, ko su njihova deca i ko su njihovi zaštitnici“, piše u saopštenju.

Omerović je dodao da sprečavanje pojava vršnjačkog nasilja nije samo posao MUP-a već da se u borbu protiv kako je naveo, „epidemije koja je jača i od malih boginja“, moraju uključiti porodice, škole, centri za socijalni rad i nadležna ministarstva.

Na adresu portala SrbijaDanas.com, u okviru projekta „Drug nije meta“ stigao je uznemirujući video snimak nasilja nad devojčicom, koji se brzo proširo društvenim mrežama.

Na snimku se vidi grupa učenika, medju kojima se ističe jedna devojčica, koji udaraju drugu učenicu koja sedi na stolici.

U pozadini se čuju smeh i galama, a u jednom trenutku od nasilnice se čulo: „Jel ti jasno, bre?!“. Šamari su se nastavili, a kada je napadnuta devojčica pokušala da se zaštiti rukama, naredjeno joj je da „spusti ruke dole“.

Nasilje u Arandjelovcu osudio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je ocenio da su strašne scene koje se mogu videti na snimku i poručio da je nedopustivo bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, dok je Ministarstvo prosvete pokrenulo vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera nasilja u Tehničkoj školi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.