U trendu

Omogućiti da svaki gradjanin bude potencijalni donator organa

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević apelovao je danas na vladajuću većinu u Skupštini Srbije da donesu izmene zakona koje će omogućiti da svaki gradjanin Srbije bude potencijalni donator organa, a da se oni koji to ne žele tako i izjasne.
Milisavljević je na takav predlog podstakla priča Jelene Milovanović iz Smederevske Palanke koja dve godine ide na dijalizu i čeka transplantaciju bubrega.

Na njene apele preko društevenih mreža pre oko godinu dana odazvao se Perica Vujović iz Arilja, koji želi da joj donira bubreg, ali mu sadašnja zakonska rešenja to ne dozvoljavaju.

Jelena Milovanović i Perica Vujović nakon višemesečnog dopisivanja preko društvenih mreža upoznali su se danas u Skupštini Srbije, gde su sa Milisavljevićem održali konferenciju za novinare.

„Jelenu ne poznajem, ali to nije ni bitno. Nadam se da će se i meni kada to bude neophodno naći neko da mi pomogne“, rekao je Perica Vujović i apelovao na gradjane da se povedu njegovim primerom.

On je političkim strankama uputio poziv da omoguće takvo donatorstvo organa.

Jelena Milovanović rekla je da je njen otac želeo da joj da bubreg, ali da nije odgovarao.

„Aktuelna zakonska rešenja predvidjaju da donator organa može da bude srodnik do trećeg kolena, pa zbog toga Perica to ne može da bude iako želi“, rekla je Jelena Milovanović.

Milisavljević, predsednik skuopštinskog odbora za zdravstvo, apelovao je na gradjane i političke partije da u potpunosti iskažu svoju humanosti jer, kako je naveo, nema potrebe da se deca na transplantacije šalju u inostranstvu ukoliko u Srbiji ima potencijalnih donatora.

Perica Vujović je otac bolesnog dečaka koji je kandidat za transplantaciju srca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.