U trendu

Operisan kralj Tajlanda, neizvesnost oko naslednika

Već dugo oboleli kralj Tajlanda, 88-godišnji Bumibol Adulijadej je operisan, saopštila je prošle noći Kraljevska palata.

Palta ističe da je dobro prošla operacija čiji je cilj bio da se smanji pritisak likvora na Bumibolov mozak, prenela je agencija AP.

Kao najdugovečniji šef države sada u svetu, Bumibol koji je na vlasti još od 1946, poslednjih desetak godina je većinom po bolnicama, te ga uglavnom nema u javnom životu.

Kraljevo zdravlje je predmet opšte zabirnutosti u Tajlandu zbog neizvesnosti oko toga da li će biti glatkog prenosa vlasti na njegovog 63-godišnjeg sina, krunskog princa Vajiralongkorna.

Dok Tajlandjani visoko cene Bumibola, mnogi ga čak i obožavaju, tu popularnost ne uživa njegov sin.

Prestolonaslednik Vajiralongkorn je završio Kraljhevski Vojni Koledž u Australiji, oficir je tajlandske vojske, pilot vojnih aviona i helikoptera, a učestvovao je u vojnim operacijama protiv Komunističke partije Tajlanda 1970-ih godina. Neomiljen je i zbog veza s jednom zbačenom duboko korpumpiranom vladom, zbog grubosti i zbog kontroverznog privatnog života na visokoj nozi.

Američki magazin „Forbs“ je bogatstvo kralja Bumibola koje obuhvata imovinu i kapital kojim upravlja Služba za krunsku imovinu – jedinstveno telo koje nije ni privatno, ni državno, 2010. godine procenio na 30 milijardi dolara, po čemu je kralj Tajlanda do 2013. godine bio na čelu liste najbogatijih mopnarga sveta.

Tajland je zemlja u jugoistočnoj Aziji, sa 68 miliona stanovnika. bruto-domaćim proizvodom od 5.600 dolara po glavi stanovnika kojima od državnog udara pre dve godine vlada vojna hunta.

Ta zemlja je imala privredni procvat od 1985. do 1996. godine, kada se indutrijalizovala i postaja veliki izvoznik industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, a profitora i od turizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.