U trendu

Opozicija kritikuje Predlog zakona o javnim preduzećima

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su danas da Predlog zakon o javnim preduzećima neće dovesti do depolitizacije tih preduzeća, negodujući što se vodi objedinjena rasprava o zakonima iz više različitih oblasti.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković kazala je da će DS glasati protiv predloga tog zakona, jer su njime omogućene mnoge zloupotrebe.

„Neće doći do departizacije i neće doći do profesionalizacije u upravljanju javnim preduzećima. Nedovoljno je definisan opšti interes, način na koji se formira nadzorni odbor, nedoslednosti u planu rada i razvoja, obaveza da se deo profita prikazuje u budžet Srbije“, rekla je Nataša Vučković.

Ona je kazala i da je DS podnela više od 150 amandmana, a najveći broj upravo na Predlog zakon o javnim preduzećima.

„I pre tri godine smo govorili da je tadašnji predlog neefikasan i da su njime mnoge zloupotrebe predvidjene. Ostaje da se pitamo da li će i danas priznati da postoje loša rešenja i u ovom zakonu“, dodala je Nataša Vučković.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Djurišić naveo je da mu nije jasno zašto se u objedinjenoj raspravi raspravlja i o Predlogu zakona o javnim preduzećima, kao i o zakonima iz oblasti zdravstva.

On je ocenio i da će Predlog zakona o javnim preduzećima stvari „odvesti na gore“.

„Već imamo slučajeve da u nadzorni odbor apoteka u Kragujevcu budu izabrani stručnjaci za klimu i grejanje“, kazao je Djurišić.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da ne postoji opravdanje da bilo koji zakon bude usvojen po hitnom postupku, ocenivši da je to nastavak nasilja nad zakonom.

„Ovo će biti katastrofalna rasprava, ponovno proguravanje nekih stvari“, rekao je Živković.

Samostalni poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da je Predlog zakon o javnim preduzećima klasičan preizborni zakon i samo pokušaj da se zakamuflira činjenica da je za prethodne četiri godine, koliko je SNS na vlasti, u javna preduzeća primljeno više od 50.000 stranačkih kadrova.

„Šta reći za sednicu na kojoj je na istom zasedanju pod objedinjenom raspravom zakon o javnim preduzećima i nekoliko zakona iz oblasti zdravstva“, kazao je Veselinović.

On je naveo i primere da ovih dana u celoj Srbiji funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) traže od svojih članova da im dostave svoje biografije jer im obećavaju posao nakon izbora baš u javnim preduzećima koja će biti departizovana.

Samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović ocenio je da je Predlog zakona o javnim preduzećima još jedno zamajavanje gradjana pred izbore, jer će i dalje biti dozvoljeno partijsko zapošljavanje.

„Da li će Dušan Bajatović zamrznuti svoju poziciju u Srbijagasu? Da li će Krkobabić zamrznuti mesto šefa Pošte ili PUPS?“, upitao je Stefanović.

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić kazala je da taj zakon praktično želi da ukine lošu praksu koja je postojala.

„On će rešiti upliv politike u rad javnih preduzeća. Ukida se podela političkih stranaka, uvodi se veći nivo transparentnosti upravljanja i veće kazne za nepoštovanje pravila“, odgovorila je poslanica SNS opoziciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.