U trendu

Opozicija kritikuje Predlog zakona o nacionalnim parkovima

Poslanici opozicije u Skupšini Srbije ocenili su danas tokom rasprave o Predlogu zakona o nacionalnim parkovima da je to samo spisak lepih želja, koji neće dati željene rezultate.

Poslanik Zelene Srbije Ivan Karić zatražio je povlačenje predloženog zakona ističući da je nerelan i da u njemu nema ni jedne sankcije, niti jasno definisanih pravila ponašanja i smernica za investitore šta smeju, a šta ne smeju da rade.

Karić je ocenio i da u Srbiji postoje nacionalni parkovi koji baš na to i liče, ali da postoje i oni kao što je Kopaonik „koji više liči na Kaluđericu“.

„E to je tragedija ovog društva, to je tragedija ove zemlje, zato se donose ovakvi nepotpuni neoliberalni zakoni, koji ne poštuju ni postulate zaštite životne sredine, ni postulate predostrožnosti, ni postulate zelene ekonomije“, rekao je Karić.

On je istako da se vrlo često ne upravlja na pravi način populacionim vrstama flore i faune, kao i da ne postoji odgovarajuće praćenje vrsta i staništa.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine pripremilo zakona u kojem piše šta je poželjno da bude, bez ikakavih efekata.Poslanici vladajuće koalicije su odbacili kritike i naveli da će podržati predloženi zakon koji će, po njihovoj oceni, doprineti uspešnijem očuvanju prirodnih resursa i njihovom održivom korišćenju.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara  (SVM) Anamarija Viček rekla je da je donošenje zakona neophodno radi preciziranje granica nacionalnih parkova, režima zaštite, razvoja i upravljanja.

„Donošenje tog zakona je neophodno i zato što se njime definiše i pravilo ponašanja sa jasnim određivanjem politike održivog razvoja, kao i finansiranje i javnost u funkcionisanju nacionalnih parkova“, rekla je Viček.

Ona je upozorila da Vojvodina nema nadležnosti po pitanju nacionalnih parkova.

Ministarka je na to odgovorila da ni jedna nadležnost Vojvodine predloženim zakonom nije ukinuta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.