U trendu

Opozicija pita kada će Gašić biti smenjen

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije pitali su danas premijera Srbije da li će se odazvati pozivu opozicionih stranaka da razgovara o poštenim izborima, šta ga je sprečilo da proceni da li su potrebni vanredni izbori za odbornike u Skupštini Beograda i kada će biti smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić.

Poslanici opozicije postavljali su danas, kao i svakog poslednjeg četvrtka u holu Skupštine Srbije pitanja vladi, odnosno, kako su naveli, „maketi Vlade Srbije“, ali ovog puta „u ostavci“.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović pitao je premijera Srbije Aleksandar Vučića da li će se odazvati pozivu opozicionih stranaka da razgovara o poštnim izborima, pošto se do sada nije odazvao pozivu koji je uputilo devet opozicionih partija i pokreta.

„Drugo pitanje za odlazećeg premijera jeste da li će priznati poraz na izborima i da li će mirno odstupiti sa funkcije i predati je nekom ko bude dobio na izborima“, pitao je Veselinović.

Vladimir Pavićević iz Nove stranke pitao je premijera i sve članove vlade zašto danas nisu na svom radnom mestu u Skupštini Srbije, gde bi prema Poslovniku trebalo da odgovaraju na pitanja poslanika.

On je kazao da je premijer ranije obećao da će svoje prisustvo u Skupštini četvrtkom „barem dvostruko uvećati“.

Pavićević je kazao da je to još jedno neispunjeno premijerovo obećanje, s obzirom da se od aprila 2015. godine do danas samo jednom pojavio u parlamentu.

On je želeo da zna šta je Vučića sprečilo da oceni da je nužno da se organizuju vanredni izbori u Beogradu i apelovao na sve gradjane i političke aktere da se napravi dogovor o održavanju vanrednih izbora i u glavnom gradu.

Poslanica DS-a Gordana Čomić zapitala je kada će biti smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić s obzirom da je premijer najavio da će to biti uradjeno do kraja januara i da li će biti smenjen ili će ga Skupština razrešiti.

Lider Nove Srbije Zoran Živković ocenio je da smena Gašića još jedno neispunjeno obećanje Aleksandra Vučića.

On je pitao i šta je sa istragom o padu helikoptera u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, za koju takodje odgovornost snosi Gašić.

Živković je kazao i da su u oko 30 gradova u Srbiji vršioci funkcija tužioca u višim i osnovnim sudovima nezakonito postavljeni i da je cilj da se omogući da Vučić ostane na vlasti i kada izgubi na izborima.

Prema njegovim rečima, u istoj funkciji je i najava otpuštanje 1.000 do 1.500 policajaca, koji su, kako je rekao, politički nepodobni.

Opozicioni poslanici postavljali su pitanje ispred fotografije Vlade Srbije, koja je bila postavljena na stolici umesto na stolu, jer je u ostavci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.