U trendu

Opozicija podnela krivičnu prijavu protiv premijerke i ministra finansija RS

Opozicioni Savez za promene u Republici Srpskoj podneo je danas krivičnu prijavu protiv premijerke Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije, zbog, kako je obrazložemo, neustavne odluke o zaduženju RS od 300 miliona dolara kod jednog američkog fonda.

Krivična prijava podneta je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci uz potpise 33 opozicionih poslanika iz Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Napredne Srpske (NS).

Predstavnici opozicije od Okružnog tužilaštva RS očekuju podizanje optužnice, jer je, kako su naveli, sasvim jasno da su prekršena najmanje dva člana iz Ustava RS, koja definišu da odluku o zaduženju može doneti isključivo Narodna skupština.

„Krivična prijava se odnosi na neustavno donošenje odluke o kreditnom zaduženju od 300 miliona dolara“, rekao je Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Po njegovim rečima, iscrpljene su sve pravne i demokratske mogućnosti da se „bore protiv neustavnosti i nezakonitosti u režiji Vlade RS“.

Čavić je odbacio tvrdnje aktuelne vlasti da opozicija želi da, uz pomoć određenih međunarodnih krugova i medija, radi na rušenju RS i njenog ustavnog poretka.

„Mi želimo da štitimo ustavni poredak. Tražili smo zaštitu Ustava RS i njenog ustavnog uređenja apelacijom kod Ustavnog suda RS, na to još nismo dobili odgovor i nismo imali drugog izbora“, dodao je on.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica je rekao da je Ustav RS „vrlo decidan u pogledu zaduženja RS“, navodeći član koji kaže da je „Narodna skupština jedina koja može da raspiše javni zajam i koja može da donese odluku o kreditnom zaduženju“.

„Imamo situaciju u kojoj Vlada RS nije poštovala ni Ustav RS ni Zakon o zaduženju, dugu i garancijama“, istakao je Govedarica, dodavši da je krivična prijava jedino što su mogli da urade da zaštite institucija RS od „uzurpacije koja dolazi od Milorada Dodika i njegovih dodičića“.

Prvu tranšu od 50 miliona dolara iz kreditnog aranžmana, koji je Vlada RS sklopila sa „Gobal bancrop commodities and investments inc“, fondom registrovanim na Floridi, Republika Srpska će dobiti deset dana po stupanju na snagu Ugovora, koji je bez skupštinske odluke dogovorio ministar finansija Zoran Tegeltija.

Radi se o kreditu od 300 miliona dolara, koji je Vlada Republike Srpske, po oceni opozicije, sklopila pod sumnjivim okolnostima sa fondom čije poreklo novca nije poznato.

O fondu „Gobal bancrop commodities and investments inc“ u javnosti se zna da je registrovan na Floridi, sa sedištem u tržnom centru i da iza njega stoji izvesni Aleksander Vasiljev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.