U trendu

Opozicija tvrdi da Zakon o ulaganjima omogućava korupciju

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su danas da predloženi zakon o ulaganjima omogućava korupciju, dok su poslanici vladajućih stranka to negirali.

U rasparavi o predloženim izmenama tog zakona poslanik opozicione Demokratske stranke Goran Ćirić je rekao da je tvrdnje opozicije da taj zakon otvara mogućnost korupcije potvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je nezavisno telo.

Kako je istakao, puno je primedbi na taj zakon i to nije stav samo DS-a.“Čuli smo da je skoro 50 članova u ovom zakonu, predloženih u izvornom tekstu, otvaralo mogućnost za koruptivno delovanje. To isto tvrdi i Transparentnost Srbije, pa smo videli da su prihvaćeni i neki amandmani nezavisnih tela, kao što su ombudsman i poverenik za informacije“, rekao je Ćirić.

On je dodao da je dobro što je Odbor za privredu prihvatio neke amandmane koji suštinski menjaju zakon u delu o davanju informacija o ulaganjima, ali da nije dobar način na koji je to urađeno.

To je, kako je objasnio, „prihvaćeno kroz formu, ne direktnim prihvatanjem amandmana opzicije, nego prihvatanjem amandmana Ekonomskog kokusa, poslanika i predsednice Odbora za privredu i Administrativnog odbora“.  

„Mislim da je bilo korektnije i mnogo produktivnije da prihvatite amandmane koje su dostavili predstavnici ne samo DS-a nego i ostalih članova opzicije, a imate priliku da za to već na današnjem zasedanju“, rekao je Ćirić.

Zamenik šefa poslaničke grupe vladajuće SNS Zoran Martinović je upitao u kom zakonu piše da je Agencija za borbu protiv korupcije nadležna da unapred plaši građane Srbije predlozima zakona koji dolaze iz vlade, kako su navodno koruptivni i da sadrže odredbe koje mogu u praksi da dovedu do činjenja određenih krivičnih dela.Martinović je, kao zemenik šefa Poslaničke grupe SNS-a, ministru privrede Željku Sertiću poručio da će imati punu podršku u donošenju izmena Zakona o ulaganjima i u tome da „preporodi privredni sistem Srbije“.

Govoreći o amandmanu koji je podneo, poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović je rekao da se ministar privrede uopšte ne razume u privredu i da je stanje u privredi zato takvo kakvo je, a Sertić mu je uzratio da je amandmanom tražio ispravku jedne reči.

„Toliko o vašem poznavanju privrede“, rekao je Sertić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.