U trendu

Opština Prokuplje pomaže pčelarima

Za unapredjenje i razvoj pčelarstva na teritoriji opštine Prokuplje ove godine biće izdvojeno milion dinara budžetskih sredstava, izjavio je zamenik predsednika te opštine Miroljub Paunović.

On je agenciji Beta rekao da će ta sredstva biti podeljena vlasnicima registrovanih pčelinjaka u toj opštini na osnovu javnog konkursa koji je u toku.

„Med i pčelinji proizvodi su deficitarni, ne samo na našem već i na svetskom tržištu pa je zbog toga lokalna samouprava u skladu sa svojim mogućnostima, odlučila da finansijski pomogne pčelarima“, kazao je Paunović.

Paunović je rekao i da je najvažnije da se unapredi tehnologija i poveća obim proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda, kao i da pčelari shvate da je za njih najbolje da se udružuju.

Sredstvima dobijenim od Opštine Udruženje pčelara „Jastrebac“ sagradilo je ogledni pčelinjak nadomak Prokuplja na kome primenjuje inovacije u uzgoju pčela i proizvodnji meda.

„Nedavno smo od lokalne samouprave dobili 100.000 dinara, koje smo iskoristili za kupovinu aparata za izdvajanje pčelinjeg otrova i novu košnicu tipa ‘LR anel’ grčke proizvodnje koju smo medju prvima u Srbiji počeli da koristimo“, rekao je član Udruženja „Jastrebac“ Srboljub Ćurčić.

On je naglasio da pored opštinske pomoći očekuju i pomoć Srbije koja je obećala subvencije pčelarima koje bi prema najavama trebalo da iznose 720 dinara po registrovanoj košnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.