U trendu

Organizacija Ministarstvo prostora: Izmeštanje Zoološkog vrta bez planskog osnova

Organizacija „Ministarstvo prostora“ izrazila je danas nezadovoljstvo povodom izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će „Zoo vrt“ biti izmešten sa Kalemegdana na Adu Ciganliju, navodeći da se to dešava bez planskog osnova.

„Ministarstvo prostora kao organizacija koja se zalaže za transparentne procese odlučivanja i planiranja, kao i učešće javnosti u odlukama, izražava nezadovoljstvo donošenjem odluke na osnovu Generalnog urbanističkog plana koji još nije usvojen“, navela je organizacija u saopštenju.

Urbanistkinja Iva Čukić istakla je da se loša praksa isključivanja javnosti u donošenju odluka nastavlja i da to može napraviti velike probleme u svakodnevnom životu Beograđana, dugoročno.

„Generalni urbanistički plan koji planira Beograd u narednih 20 godina, još uvek nije donet. U njemu postoji plan izmeštanja Zoo vrta, ali ne i mesto izmeštanja, kao ni šta će biti na prostoru Kalemegdana koji sada zauzima Zoo vrt. Postoje naznake da su tu planirane ‘kreativne industrije’ za koje nemamo pojašnjenje šta bi one trebalo da budu“, rekla je Čukić.

Urbanistkinja Božena Stojić rekla je da je, kada se govori o životinjama, ideja izmeštanja Zoo vrta u osnovi dobra, jer je Stari grad toplotno ostrvo i kao takvo neuslovno za život životinja.

„Predlog nove lokacije je nešto što treba da razmatramo i o tome razgovaramo, jer je jasno da ni grad nema odgovore kako i pod kojim uslovima će biti sprovedeno najavljeno preseljenje oko 250 porodica koje trenutno žive na lokaciji planiranoj za novi Zoo vrt. Jednako važno pitanje je kako će postojanje Zoo vrta na Adi biti sanitarno obezbeđeno, s obzirom na to da je u pitanju zona vodoizvorišta sa kojeg se snadbeva ceo Beograd. Ovo su sve izuzetno važne teme, koje se tiču svih nas koji u ovom gradu živimo“, rekla je Stojić.

Kako je navela, koncept Generalnog urbanističkog plana je bio izložen na ranom javnom uvidu u junu 2022. godine, kada je javnost imala priliku da se po prvi put susretne sa nejasnom vizijom Beograda 2041. godine.

„Nakon toga, nastavilo se sa detaljnijom razradom plana iza zatvorenih vrata, dok javnost iščekuje objavljivanje javnog uvida kada će biti organizovana i javna rasprava o ovom planu. Neprihvatljivo je da izrada najvažnijeg plana i strateškog dokumenta grada u potpunosti isključuje građane i javnost, dok gradska uprava već kreće u sprovođenje planskih rešenja koja nikada nisu usvojena, niti su bila predmet diskusije javnosti i zajedničkog odlučivanja o budućnosti grada i njegovih stanovnika“, istakla je Stojić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.