Organizovano branje lekovitog bilja u podnožju planine Rtanj

Turistička organizacija Sokobanje i Udruženje za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ organizovali su danas manifestaciju branja lekovitog bilja „Sveti Jovan Biljober“ u podnožju planine Rtanj.

Više stotina meštana i gostiju Sokobanje brali su lekovito bilje, nadmetali se u pletenju ivanjdanjskih venčića, kvizu o poznavanju lekovitog bilja i pripremanju posnog pasulja, a biće izabrana „princeza Biljarica“.

Posetioci mogu da pohadjaju obuku za branje lekovitog bilja i dobijaju sertifikat akreditovan od strane Srpskog lekarskog društva.

Predsednik Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenković rekao je za agenciju Beta da je zbog lošeg vremena Sveti Jovan Biljober prvi put ove godine organizovan sa danom zakašnjenja.

„Manifestacija se održava u divljini i u tome se ogleda njena autentičnost. Pored zabavnih dešavanja, za one najhrabrije smo organizovali izlazak na vrh Rtnja – Šiljak“, izjavio je Milenković.

Predsednik Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ Nebojša Stanojević ukazao je na to da se lekovito bilje nedovoljno preradjuje u Srbiji.

„Organizovano branje lekovitog bilja počelo je na istoku Srbije pre stotinak godina. Otkupljivale su ga dugo i izvozile firme iz Beograda i nekadašnjih jugoslovenskih republika – Makedonije, Hrvatske i Slovenije. U odnosu na taj period sada se otkupljuje i preradjuje manje od 50 odsto lekovitog bilja“, kazao je Stanojević.

Manifestacja „Sveti Jovan Biljober“ održava se od 1994.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    KATASTROFALNO JE ZAKONSKI NEUREĐENA ZAŠTITA PRIRODNIH RESURSA SRBIJE. BEZ IZRIČITE SAGLASNOSTI SVIH GRAĐANA SRBIJE NEMA ZAŠTITE: PRIRODE , tj. LJUDI ,BILJAKA, ŽIVOTINJA,VODA, VAZDUHA, PRIRODE, RUDNOG BOGATSTVA, …NAROD MORA DA SE PITA , NE NJEGOVI PREDSTAVNICI NA VLASTI,…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike