U trendu

Oružje, brojne afere ukazuju da sistem vlasti ne funkcioniše

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke Dušan Janjić izjavio je danas da pronalaženje oružja po Beogradu, brojne afere i incidenti pokazuju da je bezbednosna situacija u zemlji nestabilna i da to treba shvatiti ozbiljno, ali i da je sve to posledica nefunkcionisanja sistema vlasti. 

„Sa stanovišta neke analize to bi se reklo ‘Srbija je u riziku’. Ovde je problem što ako poredimo sa 2002. godinom i vrh vlasti je u riziku, dakle to sigurno ima svoje posledice“, rekao je Janjić agenciji Beta.

On je kazao da su uzrok tome nerešeni problemi – nereorganizovana obaveštajna zajednica, neefikasna kontrola službi i uprave, prevelik spoj organizovanog kriminala, političara i službi, kao i vrlo loše pravosudje.

Prema njegovim rečima, promene u sistemu došle su do jedne tačke kada je počeo novac da pristiže u Srbiju, ali institucije nisu reformisane.

Janjić je istakao da sve to ima posledice na region, jer se ne gleda  na Srbiju kao na zemlju izvor stabilnosti, nego kao na zemlju koja izvozi nestabilnosti i u tome je, prema njegovim rečima, važan slučaj hapšenja bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića u Crnoj Gori.

„Puštanje (regionalnog komadanta policije Kosova Nehata) Tačija samo govori o haosu u institucijama. Taj haos je sada stvorio novi medjunarodni test za Srbiju, kao što je to bila Savamala, sada počinje da se gleda i hapšenje Tačija, to je test nefunckinisanja sistema vlasti“, ocenio je on.
 
Janjić je dodao i da su se, pored svega, osamostaljeni neformalni centri moći razigrali i da je sada veliko pitanje kako će Srbija to da reši.

„Imamo jednu situaciju u kojoj ne može kao do sada: ‘Vuk siti, a sve ovce na broju’. Ovde neke ovce moraju da ispadnu ili će vuk i dalje nastaviti da kolje“, rekao je Janjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar