U trendu

Oslobadjajuća presuda za pokušaj ubistva Draškovića postala pravosnažna

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je danas prvostepenu presudu kojom su bivši pripadnici Državne bezbednosti (DB) Milan Radonjić, Stevan Basta i Ratko Romić oslobodjeni optužbi da su učestvovali u pokušaju ubistva Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Apelacioni sud je na sajtu naveo da su sve žalbe odbijene kao neosnovane, i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, čime je ta presuda postala pravosnažna.

„Apelacioni sud, pre svega nalazi da nema dokaza na osnovu koji bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način utvrdjena činjenica, da je kod okrivljenih Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za izvršenje krivičnog dela ubistva oštećenog Vuka Draškovića“, navedeno je u saopštenju.

Oni su bili optuženi da su pružili logističku podršku pripadnicima JSO za pokušaj ubistva Draškovića, odnosno da su im dostavili fotografije kuće u kojoj je boravio.

Prema optužnici, oni su po nalogu nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Milosevića organizovali atentat na Draškovića.

Radonjić, Romić i Basta prvom presudom bili su osudjeni na osam i sedam godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se sudjenje ponovi.

Radonjiću i Romiću trenutno se sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.