U trendu

Osmaci danas rešavali probni test iz matematike

Probno testiranje završnog ispita počelo je danas testom iz matematike, dok će sutra osmaci raditi test iz maternjeg jezika i kombinovani test.

Osmaci su test iz matematike rešavali od 12 do 14 sati, a u Osnovnoj školi Braća Baruh u Beogradu, prvi učenici počeli su da izlaze već posle sat vremena.

Ivona Zlatić priznaje da nije najbolji matematičar, da je prvih deset zadataka bilo lako, a da su joj poslednjih pet zadataka zadali glavobolju.

„Najteži su mi bili zadaci sa procentima, to sam zaboravila, nisam vežbala i tu se nisam najbolje pokazala“, kaže Ivona za Tanjug.

I Vuk Ignjatović je relativno zadovoljan kako je uradio test, bilo je, kaže, teških zadataka, a najteži su bili procenti.

Njihov drug Strahinja Vučković kaže da je test uradio polovično, a da mu je najteža bila geometrija.

Direktor OŠ Braća Baruh Dragomir Ivanović kaže da je probni završni ispit dobar kako za učenike tako i za nastavnike.

„Za učenike da proprate proceduru kako će to izgledati na pravom završnom ispitu, da vide koju oblast ne znaju, a za nastavnike da provere na koje oblasti treba obratiti pažnju, jer priprema teče od novembra meseca, za sve predmete pođednako“, rekao je Ivanović za Tanjug.

Test iz maternjeg jezika predviđeno je da osmaci rade sutra od devet do 11 sati, a na kon pauze od pola sata počinje kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike, hemije.

Probno testiranje male mature radiće se, osim na srpskom i na sedam jezika nacionalnih manjina – mađarskom, albanskom, bosanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom.

Test iz matematike i kombinovani test isti su za sve učenike, dok će test iz maternjeg jezika biti različit, jer svaki jezik ima svoje specifičnosti.

Završni ispit za male maturante zakazan je za 14.,15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test im maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.