U trendu

Objavljena rešenja kombinovanog testa

Oko 70.000 malih maturanata je rešavanjem kombinovanog testa završilo malu maturu i sada sledi raspoređivanje po srednjim školama.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje s maksimalnih 70 poena.

Ukupan broj poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj Å¡koli i na zavrÅ¡nom ispitu predstavlja konačan broj poena na osnovu kojih će se učenici opredeljivati za ÅŸeljene Å¡kole.

Iz ministarstva navode da će preliminarni rezultati završnog ispita biti objavljeni 19, a konačni 24. juna.

Popunjavanje i predaja liste şelja je 25. i 26. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6. jula.

Upis učenika u drugom upisnom krugu je 8. jula, navedeno je u saopštenju.

Rešenje kombinovanog testa moşete pogledati OVDE.

Osmake namučila pitanja iz hemije

Kombinovanim testom iz pet predmeta- fizike, biologije, hemije, istorije i geografije, danas je završena mala matura za osmake, a najviše poteškoća imali su sa pitanjima iz hemije.

U osnovnoj Å¡koli Kralj Petar prvi učenici su pola sata ranije zauzeli svoja mesta u fiskulturnoj sali, gde je organizovan zavrÅ¡ni ispit. U salu su mogli da unesu samo bočice sa vodom, grafitnu i hemijsku olovku, kao i đačku knjiÅŸicu.

Direktor Å¡kole Mladen Stevanović kaÅŸe da do sada nije bilo nikakvih nepravilnosti, a da je generalni utisak iz prethodna dva dana da je test iz srpskog bio lakÅ¡i od matematike.

„Deca koja su se spremala i koja su ozbiljno shvatila test za njih je to bilo prilično lako, onim drugima i nije. Generalni utisak je da je srpski bio neÅ¡to lakÅ¡i od matematike ove godine“, rekao je Stevanović.

KomentariÅ¡ući reakcije učenika da su poslednja tri zadatka na testu iz matematike bila teÅ¡ka, Stevanović kaÅŸe da test ima i svoj klasifikacioni deo i predviđeno je da određeni broj zadataka ne mogu svi da reÅ¡e.

SvrÅ¡eni osnovci već nakon 45 minuta počeli su da izlaze iz sale, a UroÅ¡ Popesku, koji planira da upiÅ¡e Pravno – birotehničku Å¡kolu, kaÅŸe da je test bio lak, a da se nije najbolje snaÅ¡ao sa pitanjima iz hemije. I buduća gimnazijalka Ljiljana Tatalović kaÅŸe da test nije bio teÅŸak, ali da su i njoj bila najteÅŸa pitanja iz hemije.

„Pitanja iz ostalih predmeta smo reÅ¡avali po sistemu zaokruÅŸivanja, samo je iz hemije bilo da se dopune odgovori. LakÅ¡e je kada imamo ponuđene odgovore, tada mogu da se prisetim“, kaÅŸe Ljiljana.

Stefanu Đapiću pak najteÅŸa su bila pitanja iz fizike, ali i sam priznaje da se nije spremao za zavrÅ¡ni ispit. Planira da upiÅ¡e Tehnoart Å¡kolu, umetnički smer, jer mu, kako kaÅŸe, „crtanje ide od ruke“.

Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika u sredu je izaÅ¡lo 98,09 odsto maturanata, dok je juče na matematiku izaÅ¡lo 98,20 odsto osmaka. Preliminarni rezultati zavrÅ¡nog ispita biće objavljeni na oglasnoj tabli u Å¡koli 19. juna, a konačni 24. juna. Lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po Å¡kolama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju Å¡kolu – prvi upisni krug. Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po Å¡kolama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju Å¡kolu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova. Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

U Srbiji ove godine osmi razred je završilo oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.