U trendu

Osnovana Fondacija Katarine Preradović

Fondacija koja nosi ime pokojne novinarke i urednice Blica i nedeljnika NIN Katarine Preradović (1972-2015), počela je danas sa radom, a jednom godišnje, u oktobru, dodeljivaće nagradu za izuzetnost, nesebičnost, hrabrost i doslednu privrženost istini, objavili su danas osnivači.

Kako je najavljeno, fondacija koja je počela da radi danas, na dan rodjenja Katarine Preradović, negovaće i razvijati visoke profesionalne i moralne standarde, integritet, beskompromisnu težnju ka istini, časti i dostojanstvu, ka boljitku za celo društvo.

U saopštenju objavljenom na sajtu NUNS-a navodi se da će fondacija dodeljivati godišnju nagradu u znak sećanja na Katarinu Preradović i vrednosti koje je ona negovala, za dostignuća u novinarstvu, ali i drugim društvenim oblastima.

„Fondacija Katarina Preradović će pružati podršku novinarima, pre svega mladim, koji svojim profesionalizmom, odgovornošću, savešću, talentom i hrabrošću slede časne postulate profesije od kojih, kao i naša Kaća, ni pod kakvim pritiscima i pretnjama neće odustati“, dodaje se u saopštenju.

Osnivači su naveli da će fondacija tragati za novinarskim talentima koji se u ovim okolnostima čine nevidljivi, ali ih ima, a baviće se i štampanjem publikacija, produkcijom dokumentarnih filmova, organizovanjem tribina i izložbi i profesionalnih treninga za novinare.

Ciljevi Fondacije neće biti usmereni samo ka razvoju novinarstva već i drugih profesija, kao i promovisanju i unapredjenju humanitarnih aktivnosti, ljudskih, gradjanskih i manjinskih prava, svih temeljnih demokratskih vrednosti, piše u saopštenju.

Medju osnivačima Fondacije, pored članova porodice Katarine Preradović, nalaze se i Katarinine kolege i prijatelji, dugogodišnji urednici i novinari redakcija Blic, NIN, Nedeljnik, TV B92, Danas, Novosti, Novi magazin, slobodni novinari, kao i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Sedište Fondacije je u prostorijama NUNS-a u Beogradu. Rad Fondacije je neprofitan, zasnovan na prikupljanju donacija, sponzorstava, dobrovoljnih priloga i poklona.

Katarina Preradović bila je jedna od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.