U trendu

Osobe sa invaliditetom lakše do upisa u katastar

Republički geodetski zavod i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije potpisali su Protokol o saradnji kojim su se obavezali da zajednički razvijaju i sprovode aktivnosti koje će osobama sa invaliditetom obezbediti lakše ostvarivanje vlasničkih prava na nepokretnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj Protokola je da doprinose efikasnijem sprovođenju aktivnosti koje se odnose na usluge RGZ za osobe sa invaliditetom, poboljšanju dostupnosti usluga, a pre svega upisa u katastar koji osigurava pravo na vlasništvo.

Takođe, fokus je i na inkluziji i obezbeđivanju pristupa osobama sa invaliditetom zgradama sluÅŸbi za katastar nepokretnosti i organizovanju mobilnih servisa koji usluge katastra mogu pruÅŸiti na kućnoj adresi.

U saopštenju je navedeno i da se Protokolom utiče na smanjenje procenta siromašnih u populaciji osoba sa invaliditetom, a u skladu sa Razvojnom agendom UN o Ciljevima odrşivog razvoja za period 2015-2030 godine.

Delovanje u toku oblasti podrÅŸava i Svetska banka kroz projekat ““Unapređenje zemljiÅ¡ne administracije u Srbiji““.

Protokol o saradnji potpisali su direktor Republičkog geodetsko zavoda Borko Drašković i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović.

Kako je navedeno, Protokol o poslovno tehničkoj saradnji reguliÅ¡e međusobnu saradnju RGZ-a kao drÅŸavne institucije i NOOIS-a, kao predstavnika nevladinog sektora, koji predstavlja ““krovnu““ organizaciju republičkih udruÅŸenja osoba sa invaliditetom i usredsređen je za zajedničke akcije, inicijative i pitanja od opÅ¡teg interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.