U trendu

Ostavka Ljiljane Smajlović: Moj protest protiv menadžmenta

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju, uz obrazloženje da je to protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom.

„Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika“, navodi se u pismu koje je Smajlović uputila redakciji i menadžmentu, a koje je objavljeno na sajtu Politike.

Ona je zamolila direktorke da o njenoj ostavci obaveste vlasnike lista, kao i Skupštinu Politike koja ju je imenovala, dodajući da nije sigurna da li taj organ funkcioniše, ni ko mu je na čelu.

Smajlović je u pismu navela da nikome izvan redakcije nije dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali da će prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena, a menadžment deluje bez kontrole.

„Žao mi je što nisam mogla više da učinim da se popravi položaj redakcije. Nadam se da će glavni urednik koji dobije podršku vlasnika i menadžmenta u tome imati više sreće“, navela je Smajlović.

Ona je zahvalila redakciji na zaista izvanrednoj saradnji i navela da veruje da su u poslednje tri godine zajedno uspeli da podignu kvalitet „izuzetnog lista“.

„Želim da znate da niko spolja nije uticao na moju odluku“, navela je Smajlović i dodala da se kao predsednica Udruženja novinara Srbije zalaže za prava novinara u Srbiji i da dostojanstvo profesije mora dosledno da brani i u Politici.

Smajlović je napisala i da joj je bila ogromna čast da dva puta uređuje Politiku.

Na mestu glavne i odgovorne urednice Politike Smajlović se nalazila od 1. jula 2013. godine, što je bio njen drugi mandat nakon što je na istoj funkciji bila i od 2005. do 2008. godine.

Smajlović je i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) od 2009. godine, kao i Upravnog odbora Saveta za štampu.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o ostavci Ljiljane Smajlović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.