U trendu

Osudjeni policajci iz Raške zatražili izuzeće sudije u žalbenom postupku

Ročište po žalbi 26 pripadnika MUP-a Srbije i gradjana iz Raške, osudjenih zbog švercovanja benzina i mesa na punktu Rudnici na ulazu na Kosovo 2009. godine, počelo je danas u Apelacionom sudu u Kragujevcu, ali je odmah i prekinuto na sat vremena jer su osudjeni tražili izuzeće sudije.

Oni su izuzeće sudije zatražili zbog toga što smatraju da je pristrasan, s obzirom da je učestvovao u ranijem odlučivanju. Nakon tog zahteva odredjena je pauza od sat vremena.

Portparolka Apelacionog suda u Kragujevcu Zorica Jovanović rekla je agenciji Beta da su zakazane dve sednice na kojima će se odlučivati o žalbi zato što je veliki broj lica u postupku, pa će druga sednica biti zakazana za utorak.

Grupa pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i gradjana iz Raške, uhapšenih 2009. godine, najavili su ranije da će stupiti u štrajk gladju, ali i najavila „samospaljivanje u sudnici Apelacionog suda u Kragujevcu“ ako taj sud potvrdi okrivljujuću presudu Višeg suda u Kraljevu.

Reč je o 16 pripadnika MUP-a i 10 gradjana kojima se na teret stavlja švercovanje robe i davanja mita.

Jedan od osudjenih pripadnika MUP-a iz Raške Milinko Nikolić rekao je agenciji Beta da je sudjenje policajcima iz Raške i gradjanima trajalo gotovo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu.

„Proces je bio montiran, jer nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca i nezakonito su se u procesu koristili transkripti iz četvoromesečnog prisluškivanja“, kazao je Nikolić.

Dodao je da su dva puta do sada donošene oslobadjajuće presude preinačenjem presuda Višeg suda u Kraljevu, ali i da je onda došlo do novog obrta u procesu i potvrdjivanja krivice.

Nikolić je naveo da su pripadnici MUP-a osudjeni na kazne zatvora od šest do devet meseci, a nekoliko njih na tri godine zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.