najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Osveta prosečnih: slučaj profesora Ivana Medenice

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti, ali i filmski i pozorišni radnici, ogorčeni su zbog odluke fakulteta da umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica ne bude reizabran za redovnog profesora. Povodom odluke oglasio se i dekan Fakulteta dramskih umetnosti Zoran Popović, koji, takođe stao uz Ivana Medenicu. prenosi nedeljnik.rs

On je u saopštenju za javnost najavio raspisivanje novog konkursa za izbor profesora, od vanrednih do redovnih kao i da će procedura biti ubrzana, kako bi profesor Istorije svetskog pozorišta i drame Ivan Medenica mogao ponovo da konkuriše za mesto redovnog profesora.

Priča da je (Medenica) ostao bez posla, da odlazi sa fakulteta nije tačna. Ja sam juče posle neuspešnog izbora pozvao čitavu katedru za filmsku i TV režiju i pokušali smo da nadjemo zakonsko i normativno rešenje, kako bi kolega ostao”, rekao je Popović agenciji Beta. “Očekujem da komisija opet napiše izuzetno povoljan izveštaj, molio sam i studente da napišu dopis profesorima. Ubrzaćemo proceduru i on (Ivan Medenica) neće nijedan dan ostati bez posla“, rekao je Popović.

Popović je kazao da “ni u snu” nije očekivao da Medenica neće biti izabran za redovnog profesora FDU, jer je imao izuzetno pozitivan izveštaj komisije za izbor, koja je sastavljena od eksperata u toj oblasti i ima izuzetne reference. “Kada se glasa na Izbornom veću, glasaju samo oni članovi u koje se zvanje kandidat bira, dakle mogli su da glasaju samo redovni profesori, kojih na fakultetu ima 50. Kvorum je dve trećine (35), a bilo je prisutno 37 profesora. On je dobio 24 glasa, a bilo mu je potrebno 26. Ne možemo da utičemo na ljude da glasaju za ili protiv. Da je bila prisutna većina, verujem da bi on bio izabran”, rekao je Popović.On je dodao da o Medenici ima visoko mišljenje i da veruje da takvo mišljenje ima i većina kolega, kao i studenti FDU.”On je sjajan pedagog i pozorišni kritičar i teoretičar, istoričar poziorišta. On može da pruži studentima puno toga u smislu znanja”, rekao je Popović.

Aktuelni studenti organizovali su potpisivanje peticije kojom se od fakulteta traži da Medenici vrate zvanje profesora. Njihovom apelu pridružile su se i mnoge poznate ličnosti, nekadašnji studenti FDU i kolege profesori. Medenica nije dobio dovoljno glasova na tajnom glasanju, što svi oni ocenjuju kao kukavički potez anonimnih pojedinaca.

Naši studenti se organizuju da odbrane najboljeg među nama! Podržavam svojom čašću i profesionalnim pedagoškim angažmanom, a i svim srcem, peticiju studenata Fakulteta dramskih umetnosti protiv sramne tajne odluke anonimnih pojedinaca da tajnim glasanjem, bez obrazloženja i odgovornosti, spreče izbor jednog od najvrednijih profesora našeg fakulteta, koji više nego ispunjava sve zakonske norme, da bude izabran za zvanje redovnog profesora. Podsećam vas da, prema zakonu, dr Medenica ovim gubi zvanje profesora i zaposlenje, a oni koji vode tajnu harangu, ne gube ništa, naprotiv – pobeđuju, kao i obično“, napisala je Biljana Srbljanović na svom Fejsbuk profilu i pozvala studente da u što većem broju potpišu peticiju.

Ivan Medenica nije davao izjave za medije, ali se oglasio na svom Fejsbuk profilu.

“Dragi studenti i drage kolege profesori FDU (naravno, -12 anonimnih, iz redova redovnih), želim da znate da se osećam mirno i spokojno, ali da sam vrlo emocionalno i energetski iscrpljen, jer je ova ‘likvidacija’ došla posle višemesečnog krvavog rada na Bitefu. Osećam se tupo, što možda i nije toliko loše jer bih u suprotnom, zbog ovolikih i ovakvih izraza podrške, neprestano plakao. A, priznaćete, to nije moj stil”, napisao je Medenica, a potom pojasnio da je on jedini koji se javio na konkurs za izbor u zvanje od vanrednog do redovnog profesora na FDU za njegovu naučnu oblast i predmete koje predaje već godinama. Dodao je i da je potom tročlana komisija mogla da zaključi da li ispunjava dovoljno uslova za izbor u više zvanje i da predloži da još pet godina bude vanredni profesor.

“Ona je (komisija), naprotiv, napisala izuzetno pohvalan i detaljan referat sa svim mojim referencama i jednoglasno predložila Izbornom veću da budem izabran za redovnog profesora. Na samom Izbornom veću moglo je da se diskutuje i polemiše, iznose primedbe na izveštaj komisije, ali to se nije desilo: niko nije rekao ni reč. U tajnom glasanju sam ‘likvidiran’ i nisam izabran. Prema zakonu, od 1. 11. ne radim više na FDU. To su činjenice”, pojasnio je Medenica i dodao da su se odmah “energično pobunile” njegove katedre za teoriju i istoriju i za filmsku i TV režiju, kao i mnogi ugledni profesori s drugih katedara.

“Naravno, ključna, meni najznačajnija i najdirljivija jeste podrška – studenata. Tako da se očekuje neki pravni izlaz iz ove situacije. Međutim, sasvim je drugo pitanje da li ću to rešenje ja i prihvatiti. Moj glavni razlog za eventualni ostanak na FDU bili biste, kao što veoma dobro znate – vi, studenti. I, naravno, nemalo divnih kolega s kojim sam sarađivao na zajedničkim naučnim, izdavačkim i drugim projektima FDU”, napisao je Medenica u otvorenom pismu.

Na ovoj društvenoj mreži oglasio reditelj Srdan Golubović koji je poručio da je neimenovanje Medenice “osveta prosečnih”.

“Kolege redovni profesori su uspeli da isteraju sa fakulteta jednog od najboljih, najobrazovanijih i najcenjenijih profesora. Verovatno frustrirani njegovim znanjem, autoritetom i poštovanjem koje ima kod studenata, uspeli su da se reše jednog izuzetnog profesora i čoveka od stava. Mediokritetski, malograđanski, kukavički. Sramota me je što sam profesor na tom fakuletetu” napisao je Golubović.

Podrška je stigla i od Janka Baljka, Darka Bajića, Gorana Markovića…

Katedra za filmsku i TV režiju je uputila otvoreno pismo nastavnicima i saradnicima Fakulteta i Studentskom parlamentu Fakulteta dramskih umetnosti.

“Katedra za FTV režiju izražava svoje ogromno razočarenje rezultatima glasanja na Izbornom veću Fakulteta dramskih umetnosti prilikom koga naš kolega Ivan Medenica nije izabran u zvanje redovnog profesora.

Smatramo ishod ovog glasanja skandaloznim i izuzetno štetnim za ugled našeg fakulteta u javnosti i ugled svih nas koji na njemu predajemo.

Sve predočene reference koje profesor Medenica trenutno ima, prevazilaze kriterijume za aktuelni izbor u zvanje redovnog profesora. Sasvim je jasno da se radi o vanserijskom teoretičaru, vodećem pozorišnom kritičaru u Srbiji, umetničkom direktoru BITEF-a i već sada jednom od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci. Ali još važnije od svega toga. Ivan Medenica je izvrstan profesor, omiljen među studentima koji su ga više puta u svojim anketama birali za najboljeg profesora. Svi smo bili jako ponosni kada je nedavno od strane studenata izabran među tri najbolja profesora u Srbiji. Svim nastavnicima na našoj Katedri služi na čast što su deo generacije profesora na FDU na kojoj je profesor Ivan Medenica. Neverovatno je da su lične sujete ili privatni animoziteti bili važniji od činjenica prilikom ovog glasanja? Pitamo se kakve su to kolege kojima ništa nije značila nijedna činjenica iz briljantnog referata komisije za izbor u zvanje u redovnog profesora? Kakav je to fakultet koji sebi može da dozvoli ovakav luksuz da ne izabere jednog od svojih najboljih profesora? Kako je moguće iz obesti na listiću zaokružiti PROTIV i upriličiti poniženje ovakvom kolegi? Šta bi mu rekli da su ga gledali u oči i da je glasanje bilo javno? Kakve bi argumente imali”, naveli su oni u saopštenju ističući da se osećaju loše u sredini u kojoj je “ovako nešto moguće”.

Oni su pozvali redovne profesore FDU da svojim potpisom pisma daju podršku izboru Ivana Medenice u zvanje redovnog profesora, ali i sve ostale kolege, rukovodstvo fakulteta i studente da izraze protest protiv neshvatljive i štetne odluke i pokažu da se najbolji ne mogu gurnuti u senku.

“Ako sada svi zajedno budemo ćutali i ovaj skandal gurnuli pod tepih, on će nam se uskoro ponoviti. Samo tada žrtva gluposti neće biti jedan izuzetan profesor, nego svi mi, profesori i studenti FDU”, stoji u pismu koje su potpisali ugledni reditelji i profesori FDU.

Po već ustaljenoj demokratskoj proceduri, glasalo se da li će Medenica postati redovan profesor FDU, a pošto se to nije desilo, Medenica i nekolicina profesora FDU dižu halabuku oko toga i prete da će se sve ponavljati, dok Medenica ne bude izabran. Da je izabran sve bi bilo u redu, a oni koji su ga izabrali ne bi bili medokriteti, već vrsni stručnjaci. Naravno u njegovu odbranu stupile su “demokratske snage” Biljana Srbljanović, Srdan Golubović i Goran Marković. Po njima demokratija je samo kad oni pobeđuju. (Mr. Jones)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice…

1 komentar
  1. Mirka

    Iz ovog teksta vidi se da mnogo veći broj ljudi negoduje zbog ovakvog izbora od troje navedenih u zadnjem pasusu.Očigledno je da aktuelna vlast želi da protera sve umne i vredne ljude gdegod da se oni nalaze,a gnjide koje će im u tome pomoći uvek će da se nađu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike