U trendu

Otac Granita Džake služio zatvorsku kaznu u Beogradu

Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla sa Kosova, koji je Srbiji dao gol u petak na Svetskom prvenstvu u fudbalu, 1986. godine proveo je zatvoren neko vreme u zatvoru u Beogradu zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju.

Kako navodi list „Alo“, Ragip Džaka bio je jedan od prvih albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka, a jedan je i od prvih Albanaca koji su uzvikivali „Kosovo Republjik“.

Sa 22 godine je zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i jedno vreme je proveo u zatvoru u Beogradu, piše list.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog parola protiv sistema, a slogani koje je nosio na demonstracijama bili su: „Trepča radi, Beograd se gradi“, „Sloboda, ravnopravnost, demokratija“, „Kosovo Kosovarima“, „Hoćemo ujedinjene albanske zemlje“, „Kosovo Republika“, „Albanci smo, a ne Jugosloveni“, „Ujedinjenje sa Albanijom“…

Odmah nakon izlaska iz zatvora, Ragip Džaka se odselio u Švajcarsku, gde je 1992. godine rođen Granit, navodi „Alo“.

Ragip Džaka je učestvovao na protestima u februaru 1986. godine, na kojima je učestvovalo od 100 do 5.000 ljudi, a koji su predstavljali reakciju na međuetničke incidente.

Osim Ragipa Džake, u zatvoru je 15 godina proveo i njegov ujak, zbog vređanja Srbije.

Da su Džaka i njegov saigrač, takođe albanskog porekla sa Kosova, Đerdan Šaćiri, proslavljanjem golova uz rukama napravljen simbol orla na grudima, prema pisanju tog lista, želeli da isprovociraju Srbe govori i ponašanje albanskih političara iz Prištine, koji su tokom i posle utakmice dodatno provocirali Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)