U trendu

Otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu

Pokrajinski ombudsman saopštio je danas da su tokom prošle godine pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, koja bi kao tekovina savremenog društva trebalo da bude jednako dostupna svima, najteže ostvarivale dve ranjive društvene grupe, deca i žene.

Povodom Svetskog dana zdravlja, vojvodjanski ombudsman je saopštio da pritužbe gradjana na rad zdravstvenih i socijalnih ustanova, ali i podaci koje te ustanove dostavljaju pokrajinskom zaštitniku gradjana, ukazuju da je ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u Vojvodini otežano.

„Nedostaje lekara, specijalista, medicinskog osoblja, kao i prostora, opreme i novca za rad u skladu sa savremenim zahtevima struke“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je posledica takvog stanja preopterećenost zdravstvenih ustanova.

„Kako bi smanjili broj gradjana kojima se pruža usluga, institucije često pribegavaju restriktivnom tumačenju propisa“, ističe se u saopštenju i dodaje da takav pristup u očima korisnika ostavlja utisak neorganizovanosti i selektivnosti, a da se na neke preglede čeka i po nekoliko meseci.

Ombudsman dodaje i da se pravo na zdravlje ostvaruje poštujući načela dostupnosti, pristupačnosti, prihvatljivosti i odgovarajućeg standarda zdravstvene zaštite.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.