U trendu

Otkriven vinski podrum iz srednjeg veka?

Arheolozi su na kraju kampanje arheološkog istraživanja na Rudniku otkrili da je objekat na lokalitetu Drenje – Kojovača na kome se radilo od 2017. godine verovatno bio srednjovekovni vinski podrum.

U pitanju je velika građevina, sa dva ulaza, koja je sačuvana u zoni podruma, sa uklesanim kanalima za drenažu.

Prostorija je služila za skladištenje robe, u prvom redu tečnosti, a najverovatnije vina, piše Glas zapadne Srbije.

Analogije su, kažu arheolozi, pronašli u Španiji i Italiji, gde su sačuvani i predstavljeni javnosti srednjovekovni podrumi za vino. Kanali za drenažu su karakteristični za prostorije gde se očekuje izlivanje tečnosti. U zidove objekta su uklesane prostorijice koje su se koristile za čuvanje robe, a služile su kao hladnjaci. Ovakav objekat do sada nije istraživan u Srbiji.

Rudarstvo je uticalo da na Rudniku bude podignuto urbano naselje i otvoren trg, što je za sobom povuklo i razvoj trgovine. Dubrovački trgovci su donosili na rudnički trg tkanine, so, vino… a otkupljivali metal, kožu, vosak, krzna, stoku…

Sa druge strane u istorijskim izvorima je zabeleženo da su i na Rudniku postojali vinogradi.

Izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima, rukovodioci istraživanja dr Dejan Radičević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ana Cicović iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, se zahvaljuju vlasnicima imanja, kolegama i svima onima koji su na bilo koji način pomogli i podržali višegodišnja iskopavanja.

Istraživanja na Rudniku su započeta 2009. godine.

U početku su finansirana sredstvima Opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko – takovskog kraja, a od 2011. godine su sufinansirana od strane Ministarstva kulture.

Pored Kojovače, na Drenju su istraživani i lokaliteti Dvorište S. Markovića, Stacionar i Imanje Nikića, kao i lokalitet na Madžarskom brdu.

Do sada su otkriveni ostaci pravoslavne i katoličke crkve, rezidencijalna građevina sa živopisom i jedan stambeno – ekonomski objekat. Sledeće godine, istraživanja se nastavljaju na novim lokalitetima na Rudniku, što je i bila početna ideja projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar