U trendu

Otpuštanja u zdravstvu loša nivelacija sistema

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ saopštio je danas da je otpuštanja u zdravstvu loša nivelacija sistema i ukazao da će do kraja godine 3.000 zaposlenih u zdravstvu, mahom nemedicinskog osoblja dobiti otkaze.

„Protivimo se otpuštanjima, jer Srbija prema broju stanovnika u poređenju sa zemljama EU ima nedovoljan broj upošljenih lekara i medicinskih sestara. Otpuštanjima nemedicinskog osoblja se neće reformisati ili poboljšati srpski zdravstveni sistem“, navodi se u sopštenju.

Dodaje se da će otpuštanjem nemedicinskog osoblja, stanje u zdravstvu biti gore i lošije po građane, a koje već stagnira u razvoju.

Kako su naveli, veliki broj stanovnika Srbije u poslednje dve decenije sve više oboleva i prerano umire usled bolesti i povreda koje su većinom preventabilne prirode i koje se mogu ukloniti na vreme blagovremenom dijagnostikom i prevencijom.

„Dakle, nije višak nemedicinsko osoblje, ili spremačice, kako se tvrdi i nameće javnosti, već nama nedostaju zdravstveni radnici: medicinske sestre, doktori i specijalisti koji su sada na evidencijama Nacionalne službe zapošljavanja. Samo pozitivnom nivelacijom, koja znači dodatno upošljavanje i uz odgovarajuće zarade može se doći do opšteg poboljšanja srpskog zdravstvenog sistema i zdravlja celokupne nacije“, saopštio je sindikat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.