U trendu

Otvaranje poglavlja nije cilj sam po sebi

Ambasador Holandije u Beogradu Henk van den Dol ocenio je da poglavlja 23 i 24 treba da budu otvorena na početku pregovaračkog procesa Srbije i EU, ali i da njihovo otvaranje nije cilj sam po sebi već da postojeći pravni okvir treba primeniti u praksi.

Ambasador zemlje koja je od 1. januara 2016. godine preuzela predsedavanje Savetom EU, izjavio je za nedeljnik Njuzvik da otvaranje poglavlja zavisi i od članica EU i od Srbije.

„Ne znam da li će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom holandskog predsedavanja EU. Holandija je samo predsedavajuća, a odluke u EU se donose konsenzusom. O tome da li će neko poglavlje biti otvoreno, odlučuju dve strane, jedna je sama Srbija, a druga su zemlje članice“, kazao je Van den Dol.

On je ocenio da se u Srbiji pogrešno shvata da je otvaranje poglavlja „cilj sam po sebi“.

„Otvaranje poglavlja ne znači da je sve uredjeno i završeno. Otvaranje znači da je dostignut odredjeni nivo da bi se uopšte počeli pregovori. Pravni okvir postoji, pitanje sprovodjenja u praksi je nešto što nedostaje“, naveo je ambasador.

Govoreći o migrantskoj krizi, Van den Dol je ocenio da je Srbija „odlično“ postupala po tom pitanju kao i da je na efikasan način prebacivala migrante koji su stizali iz Makedonije.

Upitan da li će Srbija u nekom trenutku morati da primi odredjeni broj azilanata, ambasador je kazao da se interni mehanizmi koje bi trebalo primeniti prilikom regulisanja pitanja naseljavanja odredjenog broja izbeglica, ne odnose na Srbiju i Makedoniju jer te zemlje nisu članice EU.

Komentarišući slobodu medija u Srbiji, Van den Dol je ocenio da slobodu izražavanja ugrožavaju nedostatak pluralizma i različitog mišljenja u medijima, nedovoljno nezavisno istraživačko novinarstvo, rastuća tabloidizacija i curenje informacija u medije.

„Cenzura se obično doživljava tako da neko sedi sa crnim markerom i i odlučuje šta treba da se objavi, a šta ne. To očigledno tako ne funkcioniše. Medjutim, postoji netransparentno vlasništvo medija, netransparentan način finansiranja, postoji finansijski pritisak i borba za tržište, i to je zabrinjavajuće. Sve to dovodi i do autocenzure“, istakao je ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija na kraju pregovaračkog procesa sa EU morati da prizna nezavisnost Kosova, Van den Dol je kazao da „to do sada niko nije tražio“ kao i da „nije za očekivati da se to traži“, jer ima zemalja u EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.