U trendu

Otvaranje poglavlja 'vetar u ledja' evrointegracijama

Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanici Evropskog parlamenta „Prijatelji Srbije“ ocenili su danas da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti „vetar u ledja“ evrointegracijama Srbije, ali i raspoloženju gradjana prema Evropskoj uniji.

Skupština Srbije saopštila je da su članovi Odbora i „Prijatelji Srbije“, koju predvodi rumunski poslanik Emilian Pavel, izrazili su zadovoljsto što će politika proširenja EU biti nastavljena bez obzira na rezultat britanskog referenduma.

Predsednica Odbora Marinika Tepić ocenila je da prva poseta evropskih parlamentaraca Odboru nakon njegovog konstituisanja dolazi u bitnom i važnom momentu za Srbiju, imajući u vidu da je pregovarački proces za poglavlja 23 i 24, najduži i najteži, i pozdravila podršku koju će Srbija u tom procesu imati od „Prijatelja Srbije“.

Ona je navela da je Srbija spremna za otvaranje još nekih poglavlja, kao što je spremna i za primenu akcionih planova.

Tepić je rekla evropskim kolegama da većinu narodnih poslanika u ovom sazivu čine zagovornici evropskih integracija Srbije, iako u Parlamentu postoje i evroskeptične stanke.

„Sa velikom pažnjom pratimo dešavanja u EU, brinu nas iste stvari, kao i države članice, od migrantske i finansijske krize, do efekata Bregzita, tako da otvaranje poglavlja vidimo kao priznanje svim vladama koje su u prethodnih 16 godina vodile Srbiju ka EU“, rekla je Tepić.

Šef delegacije grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu Emilian Pavel pozdravio je spremnost Srbije za otvaranje i drugih pregovaračkih poglavlja i nastavak implementacije reformi. On je dodao da su efekti Bregzita važna tema u EU, ali da samo jedinstvena Unija može prevazići takve izazove.

Članovi grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu razgovarali su danas i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i izrazili spremnost da aktivno učestvuju u jačanju odnosa Srbije i EU i promovisanju evropskog puta Srbije.

Parlamentarci su naveli da je značajno što je Vlada Srbije evropske integracije svrstala u važan deo unutrašnje razvojne politike države, saopštila je vladina pres služba.

Sagovornici su se saglasili da otvaranjem poglavlja 23 i 24 u nastavku evropskog puta Srbije „nastupa značajna faza implementacije usvojenih standarda i dalji rad na reformama, koje su od suštinskog značaja za dalji napredak“.

Joksimović je rekla da je neophodno dalje razvijati komunikacionu strategiju o evropskim integracijama, „pošto je Vlada jasno pokazala da ovaj proces mora da bude transparentan i da gradani moraju biti upoznati sa svim njegovim segmentima i prednostima koje donosi“.

Ona je rekla da je Vlada otvorena za svaku vrstu dijaloga, smatrajući da je to dobro za državu, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je na sastanku s grupom poslanika „Prijatelji Srbije“ značaj dobrih odnosa s Evropskim parlamentom.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dogovoreno da se ona nastavi i u budućnosti.

Neformalna grupa „Prijatelji Srbije“ postoji od maja 2015. godine i okuplja poslanike Evropskog parlamenta koji podržavaju evropske integracije Srbije i organizuju aktivnosti kojima se promoviše Srbija u Evropskom parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.