Otvaranje tri poglavlja krajem februara, početkom marta

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da bi poglavlja 20, 26 i 29 uskoro mogla da budu otvorena, dodajući da se istvoremeno radi i na ostalim poglavljima.

„Ima različitih datuma koji se pominju, mi čekamo potvrdu, jedan je kraj februara, a neki smatraju da je početak marta bolji termin. Mi smo za sva tri (poglavlja) spremni“, rekla je Miščević novinarima u pauzi skupa o poglavlju 24.

Odgovarajući na pitanje da li napredak u dijalogu Beograda i Prištine može da ubrza otvaranje poglavalja, Miščević je podsetila da je primena Briselskog sporazuma, kao i poglavlja 23 i 24 merilo napretka Srbije.

„Želimo da napredujemo onim ritmom i tempom za koji je Srbija spremna. Zaista mislim da bi sva tri poglavlja sasvim slobodno mogla biti otvorena čim pre sporazum o njima bude postignut među državama članicama“, rekla je Miščević.

Ona je dodala da se istovremeno radi na ostalim poglavljima kao što je pogalavlje 7 – intelektualna svojina, koje je već pripremljeno da se pošalje u Brisel.

„Ne čekamo na rezultate dijaloga jer smatramo da je jako važno da sve ono što su reforme ili potencijalne reforme u Srbiji pripremimo i kao takve predstavimo Briselu, jer su one zapravo najvažnije, što vas vodi ili ne vodi ka EU“, istakla je Miščević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.