U trendu

Otvoren 29. klub za najstarije građane Beograda

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević otvorili su danas 29. po redu klub za najstarije građane u Beogradu na Autokomandi.

Klub koji je danas otvoren nosi ime „Radana Pupić“, a od ostalih klubova razlikuje se po tome što ima i rekreativni fitnes centar za seniore, opremljen spravama za fizičku aktivnost, namenjenim osobama starijim od 65 godina.

U klubu će biti i sedište starih zanata, među kojima je i ručno tkanje za koje će se koristiti reciklirana pletiva, a obezbeđen je i internet kutak.

Gradonačelnik Radojičić u svom obraćanju istakao je da je veoma značajno otvarati domove tog tipa, kao i da se zadrži intencija iz prethodnog perioda, kada je za četiri godine otvoreno devet institucija tog tipa.

Obraćajući se korisnicima kluba, Radojičić je naveo da su iza njih prelepi životi sa divnim trenucima, ali i napornim, te da su sada došli u treće doba kada im sledi da se odmaraju i uživaju u svemu onome što su do sada uradili.

„Mi smo tu da zajedno sa vama učestvujemo u tome i da vam u tome pomažemo. Ovo je jedan od načina da vam obezbedimo što je moguće bolje uslove“, kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, važno je da se stariji sugrađani u takvim okolnostima druže, ali veoma je značajno i da budu aktivni u godinama koje su pred njima.

Navodeći da je veoma važna i pozitivna emocija, Radojičić je kazao da za dobre emocije, dobra prijateljstva i druženje nikada nije kasno.

„Grad Beograd će se truditi da vam pomogne u tome i nadamo se da ćemo do Nove godine otvoriti i 30. instituciju ovog tipa, ali nećemo na tome stati. Trudićemo se da nađemo sredstva da ove postojeće unapredimo i nove otvaramo. Družite se, uživajte i vodite računa i brigu o sebi, a mlađe generacije imaju mnogo šta da nauče od vas“, poručio je gradonačelnik.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navela je da su dnevni centri i klubovi veoma važni, te da predstavljaju najveću klupsku mrežu penzionera i to ne samo u Beogradu i Srbiji, već i u regionu.

Direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić navela je da je danas otvoreni klub namenjen i fizičkoj aktivnosti, uz negovanje tradicije, a sa pristupom savremenim sredstvima informisanja.

Kako je kazala, u Beogradu ima oko 400.000 hiljada građana starijih od 60 godina, a uticanjem na njihov bolji i kvalitetniji život, utiče se i na zajednicu i šire društvo.

„Verujem da smo svi jako povezani, a ono što nas povezuje jeste borba za čoveka, za dostojanstvo, borba za duhovnost. Ovo je centar duhovnosti kroz aktivno starenje, doživotno učenje zaista mislim da ćemo biti primer mnogim evropskim gradovima, da će Beograd biti primer dobre i aktivne brige o svakom čoveku“, kazala je Mišić, zahvaljujući čelnicima Grada Beograda na podršci i pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar