U trendu

Otvoren Centar za priznavanje diploma

Centar za priznavanje diploma otvoren je danas u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Ministar Srđan Verbić kazao je da mu je drago što je centar  otvoren kada je i obećeo i da će se profesionalno priznavanje diploma, koje je potrebno za zapošljavanje, od sada obavljati samo u tom ministarstvu.

Kako je objašnjeno na konferenciji za novinare u Ministarstvu, procedura će trajati 90 dana, plaćaće se samo republička taksa koja iznosi 3.500 dinara, obrazac za prijavu popunjavaće se elektronski, a predaja će se vršiti svakodnevno na svakih pola sata.  Centar za priznavanje diploma ENIC-NARIC (European Network of Information Centres in the European Region, National Academic Recognition Information Centres in the European Union radiće pri ministarstvu i u njemu će biti zaposleno sedmoro ljudi.

Državna sekretarka Zorana Lužanin kazala je da će jednom priznati program važiti u svim slučajevima, a da će za posebne slučajeve, kada je potrebno proceniti program Ministarstvo organizovati tročlanu komisiju i da bi u tom slučaju proces priznavanja diploma mogao da traje više od 90 dana.

Upitana o priznavanju diploma stranih pravnih fakulteta, Lužaninova je kazala da neke od tih diploma mogu da budu priznate, a da je na poslodavcu izbor da li želi da zaposli osobu koja je završila, na primer, anglo-saksonsko pravo.

Ministar Verbić kazao je da je s pravnim fakultetom najveći problem to što u Srbiji ne postoji zakon o regulisanim profesijama koji definiše ko može da radi kao pravnik ili advokat.

Upitan o tome da li će taj Centar priznavati kosovske diplome, Verbić je rekao da je potrebna međunarodna institucija koja će potvrditi kredibilitet programa, a da će sve akreditovane programe priznavati ovaj Centar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.