U trendu

Otvoren parking za bicikle na Vračaru

Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ otvorilo je danas ispred opštine Vračar parking za bicikle u obliku ćiriličnog sova „P“.

Parking je otvoren na inicijativu beogradskih udruženja biciklista, a ova vrsta parkinga stabilnija je od češljeva za bicikle, jednostavnijeg je izgleda i ne zauzima puno mesta.

Član gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je novinarima ispred opštine da je to jedna od 32 lokacije u Beogradu na kojima će ovakva parking mesta biti postavljena, kao i da su sve odluke donete u dogovoru sa udruženjima biciklista.

On je najavio i će uskoro pešačko-biciklističke ulice postati Ulica kneginje Zorke, Ruzveltova, kao i Bulevar Oslobodjenja, u kome će biciklistička staza voditi do Avale.

Prema njegovim rečima, u planu je da se biciklističkim stazama sve više povezuju centar grada i Novi Beograd.

„Gledamo da gradu Beogradu omogućimo da što veći deo grada može da se koristi i biciklom. Time čuvamo i ekologiju, životnu sredinu Beograda, ali radimo i na čistijem gradu i zdravijoj naciji“, rekao je Petronijević.

Direktor „Parking servisa“ Dušan Rafailović kazao je da akcija postavljanja parkinga za bicikle počinje na Vračaru, a da će češljevi za bicikle biti zamenjeni novim P profilima i to na zahtev Udruženja.

„Nakon izmena ZOBS -a (Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima), dobićemo novih 1.000 parking mesta u zoniranom području za bicikliste što je veoma važno i što je važno za biciklizam u gradu“, rekao je Rafailović.

Zoran Bukvić iz Udruženja „Ulica za bicikliste“ kazao je da je to Udruženje učestvovalo u davanju predloga za mikrolokacije za odabrani tip parkirališta.

„Ono što nedostaje da bi ovi parkinzi dobili smisao jesu biciklističke trake i staze koje moramo da imamo u centru grada, a koje povezuju centar i Novi Beograd. A to je najbitnije i što nedostaje“, rekao je Bukvić.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da ne razume kritike koje su se pojavile na drštvenim mrežama u vezi s ovom akcijom, jer je ona uradjena u dogovoru sa udruženjima biciklista.

„Mi se trudimo da izadjemo u susret gradjanima, a što se nas tiče kao gradske uprave važna je participacija gradjana u odlukama“, rekao je Vesić.

On je najavio i da će skver „Mome Kapora“ takodje biti uredjen u dogovoru s gradjanima, kao i skver na uglu Novopazarske, Topolske i ulice Vojvode Dragomira na Vračaru.

Pored Vračara, parkinzi za bicikle biće postavljeni i kod Filozofskog, Prirodno – matematičkog, Pravnog fakulteta, Prve beogradske gimnazije, Vukovog spomenika, Zoološkog vrta i na Trgu Republike.

Kako je najavila gradska uprava, parkinzi će biti postavljeni do 1. aprila

Otvaranju parkinga na Vračaru, osim predstavnika gradske Uprave i Udruženja biciklista, prisustvovali su i gradjani, kojima su tom prilikom podeljena svetla za bicikle.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.