U trendu

Otvoren tranzitni centar za azilante u Preševu

Srpski ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Hans Fridrih Šoder otvorili su danas u Preševu Kolektivni centar za prihvat migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Tranzitni centar nalazi se u prostoru nekadašnje fabrike duvana u Preševu, koja je adaptirana za prihvat migranata, kojih u Preševu danas ima nekoliko stotina.

Oni će u tranzitnom centru moći da dobiju hranu, lekove, medicinsku pomoć, kao i dokumenta koja im omogućuju da se kreću po Srbiji 72 sata, pre nego što se jave u neki od centara za smeštaj azilanata.

Migrantima pomažu pripadnici vojske, policije i Crvenog krsta, a poseban prostor adaptiran je za privremeni smeštaj žena sa decom.

Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder zahvalio je državnim i lokalnim vlastima što su u veoma kratkom roku uspeli da završe tranzitni centar za migrante i obećao pomoć agencije UN za izbeglice u prihvatu migranata u Srbiji.

„Ovo je važna prekretnica kojom se obezbedjuje humani prijem migranata u zemlje EU“, rekao je Šoder u Preševu.

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji nijedan primer da su pripadnici vojske, policije ili bilo koje druge državne službe na bilo koji način maltretirali ili uznemiravali migrante.

Vulin je rekao da su državni službenici tu da pomognu migrantima, što i rade i dodao da će svako ko izrazi želju da ostane u Srbiji njegov zahtev biti razmotren.

 

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.