U trendu

Otvorena izložba Jasenovac-Pravo na nezaborav

 Srbija je u obavezi da prepozna ekstremizam i da govori o ekstremizmu kako se ne ponovili užasi iz Jasenovca, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na otvaranju izložbe „Jasenovac – Pravo na nezaborav“ u Domu Narodne Skupštine.

„Nažalost, prepoznajemo u našem okruženju pokušaje da se relativizuju zločini NDH sa jedne strane, a sa druge strane oživljava se ustaška ideologija“, rekla je Maja Gojković, ističući da sećanje na Jasenovac ne šteti naporima za mir i stabilnost u regionu, već služi kao upozorenje da se ovakav zločin više nikada i nigde ne sme ponoviti.

„Revizionizam i relativizacija podižu svoje ružne glave širom Evrope“, rekla je ambasadorka Izraela u Srbiji Fišer Kan i dodala da se samo edukacijom može postići promena svesti budućih generacija.

Cilj izložbe je da probudi svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i diskriminaciji ljudskih prava, navodi se na jednom od desetina panoa na kojima su prikazane fotografije i svedočenja logoraša iz Jasenovca, koncentracionog logora u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

„Sećanje na žrtve nije dovoljno, već svetske vlade moraju da se izbore sa porastom mržnje i netolerancije širom sveta koristeći sva raspoloživa sredstva“, rekla je Fišer Kan.

Direktor izložbe profesor Gideon Grajf, vodeći istoričar za Holokaust i direktor Medjunarodne Ekspertske grupe istoričara GH-7 koja je pripremila panoe za izložbu, rekao je da milioni ubijenih u Jasenovcu i drugim logorima šalje svoj nečujni zahtev da ih nove generacije ne zaborave, da ne dozvole da se zločin porekne i da ne dozvole da se takav užas ponovi.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata ustaše su destine hiljada ljudi, pre svega Srba, kao i Roma, Jevreja i antifašista.

U Jasenovcu je stradalo 19.432 dece, a jedna od preživelih, tada sedmogodišnja Jelena Radojičić, rekla je da je u tom logoru stradalo 89 članova njene porodice.

„Mog brata Jovana, koji je tada bio beba na moje oči su odveli. Od tada ga tražim i nadam se da ću ga za života pronaći“, rekla je Radojičićeva.

Izložba „Jasenovac – Pravo na nezaborav“ biće otvorena do 10.maja. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.