U trendu

Otvorena Međunarodna studentska nedelja u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodna studentska nedelju u Beogradu, koja će okupiti više od 300 studenata iz celog sveta, otvorena je danas i trajaće do 22. jula.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je studentima poželeo dobrodošlicu u Beograd i istakao da ovakvi susreti doprinose boljem razumevanju, uzajamnom poštovanju i povezivanju različitih naroda. „Beograd je otvoren i prelep grad i nadam se da ćete imati prilike da se u to uverite. Ovo je vreme koje mladi treba da iskoriste najbolje što umeju, puno toga nauče, ali i da to svoje znanje i energiju prenesu i nama, starijima. Želim vam da boravak u Beogradu nikada ne zaboravite i što pre nam dođete ponovo“, rekao je Mladenović, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Ovogodišnja tema Međunarodne studentske nedelje nosi naziv „Budućnost zove“, a njen kulturno-edukativni karakter se ogleda u 11 radionica za učesnike koje prate aktuelne teme koje 4.0 revolucija donosi.

Osim radionica, program festivala obuhvata i niz manifestacija na kojima će učesnici imati priliku da predstave svoje, ali i upoznaju druge kulture, jezike i običaje. Multikulturni duh Međunarodne studentske nedelje moći će da osete i svi koji se pridruže učesnicima na nekom od događaja otvorenih za posetioce, a prvi je već sutra, 16. jula, u event centru „Just&Lobby“, kada će od 19 sati početi Sajam država, najavljeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, tada će svaki učesnik imati priliku da predstavi svoju zemlju kroz hranu, piće, nošnju, kulturu ili igru, a događaj je jedinstvena prilika za posetioce da uživaju u tradicionalnim specijalitetima više od 50 zemalja sveta.

U četvrtak, 18. jula, u Dorćol placu, sa početkom u 20 sati, biće održano Umetničko veče (Stadion Art Night) koje će otvoriti kratkometražni i dokumetarni filmovi regionalnih reditelja, a tokom večeri će nastupiti mladi džez muzičari i bend „Sizip“.

Ovogodišnji program umetničke večeri obogatiće izložba sa konceptom „umetnost za poneti“ na kojoj će biti radovi više od trideset autora, a moći će da se stvara umetnost i na licu mesta-prikaz celog procesa stvaranja murala.

Humanitarni karakter događaja neizostavan je deo i ove godine, a kako piše u saopštenju, prikupljena novčana sredstva biće prosleđena Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Tradicionalno najposećeniji festivalski događaj – Defile zastava održaće se u nedelju, 21. jula, kada će učesnici Međunarodne studentske nedelje prodefilovati užim centrom Beograda, počevši od Trga Nikole Pašića.

Tokom osmodnevnog festivala, a naročito tokom Defilea zastava, Beograd će izgledati kao prava svetska prestonica s obzirom na to da će se njegovim ulicama vioriti zastave više od 50 država.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.