U trendu

Ovaj izliv ekstremizma svedoči koliko je bezbednost na Kosovu zapaljiva

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da to što autobusi s raseljenim Srbima čekaju na ulazu u kosovsko selo Mušutište kod Suve Reke jer Albanci protestuju zbog njihovog dolaska, predstavlja izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu i svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva.

Kosovska policija privela je demonstrante koji su se s sukobili s policijom, koja pokušava da raščisti put kako bi autobusi s raseljenim Srbima došli do temelja porušene crkve iz 18. veka da bi obeležili seosku slavu. Zbog protesta, liturgija koja je trebalo da počne u 8.30 još nije počela.

„Pre nekoliko dana smo, pošto su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali, danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine“, ocenio je Djurić u saopštenju.

On je naveo da oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.

„Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo?“, upitao je Djurić.

On je dodao i da bi Priština trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer „brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji“.

„Srbi će se danas u Mušutištu, bez obzira na ‘dobrodošlicu’ koja im je priredjena, biti na liturgiji, jer naš narod se Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti“, naveo je Djurić.

U autobusima s reseljenim Srbima ima i oko 20 dece, a na ulazak u selo čekaju i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Niko od nadležnih za sada nije potvrdio da će raseljeni Srbi stići do temelja porušene crkve u svom selu gde treba da se održi liturgija povodom obležavanja Velike Gospojine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.