U trendu

Ovo je veliki neiskorišćeni potencijal Srbije

Biomasa je najdinamičniji segment u razvoju energetike i najisplativija oblast za investicije, ali se u Srbiji nažalost koristi na neorganizovan i neefikasan način, poručeno je danas sa skupa o korišćenju biomase u Srbiji.

„Ovakvi izvori energije se, u Srbiji, nažalost, ne koriste na organizovan i sistematski način“, izjavio je potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić Tanjugu na konferenciji „Korišćenje biomase u energetske svrhe – put ka uspešnijem poslovanju“, organizovanoj u okviru Sajma energetike.

Iako su, kako kaže, resorna ministarstva u protekle dve godine učinila dosta toga da se ova oblast uredi zakonski, neophodan je dodatni rad na podizanju svesti i stvaranju tržista biomase, što je, kako kaže, jedan od zadataka PKS.

Na konferenciji je promovisan portal „Zelena energija“ sa prvom elektronskom platformom za trgovinu biomasom, koji je, prema rečima Miletića, još jedan od digitalnih oblika komunikacije između kupaca i prodavaca, odnosno svih onih koji su zainteresovani za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Sve to, kako ističe, treba da doprinese kreiranju drugačijeg tržišta i okruženja, u kome se Srbija mora okrenuti onome čemu se Evropa već okrenula.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je izjavila da je pitanje obnovljivih izvora energe izuzetno važno za Srbiju, i da je Vlada, u cilju dostizanja standarda Evropske unije, već uskladila dokumente sa Unijom u svih deset oblasti zaštite životne sredine.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Miloš Banjac je na konferenciji rekao da je projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ jedan od najboljih projekata u kojima Ministarstvo rudarstva učestvuje, i da je u sklopu tog programa sufinansirana izgradnja šest postrojenja na biomasu.

„Reč je o realnim investicijama“, poručio je Banjac, dodajući da je ovaj projekat uspešno realizovan do ove faze, kao i da je osim javnog, okrenut i ka privatnom sektoru.

Stalna koordinatorka UN-a i stalna predstavnica UNDP (Programa Ujedinjenih nacija za razvoj) u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano je kazala da pomenuti projekat otvara vrata preduzećima.

„Biomasa je pouzdano rešenje koje zadovoljava potrebe Srbije ne samo za obnovljivim izvorima energije već i za investicionim prilikama koje mogu doneti veliku finansijsku dobit“, istakla je Solorano.

Reč je, kako je navela, o četvorogodišnjem projektu, pokrenutom 2014. godine, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

„Pre tri godine nisam mogla ni da zamislim da će biti organizovan ovakav jedan događaj“, izjavila je Solorano.

Predstavnica ambasade Slovačke Helena Mravikova kaže da su slovačke vlasti i kompanije spremne za saradnju i prenošenje svog iskustva srpskim kompanijama, i istovremeno je ukazala na važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, koji, kako kaže, ne donose samo veću energetsku nezavisnost već i nova radna mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.