U trendu

Pad gledanosti zbog čistki na RTV-u

Gledanost Prvog programa Radio-televizije Vojvodina (RTV), nepuna tri meseca nakon smene uredništva u informativnom programu, statistički gledano na veoma je lošem nivou, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE), pozivajući se na dokumentaciju.

„Ukupan auditorijum Prvog programa RTV-a u junu ove godine najmanji je u proteklih pet godina. Dužina praćenja programa je najmanja u ovom periodu. Rejting u junu 2016. smanjen je u odnosu na isti period prethodne četiri godine, a udeo gledanosti je najmanji u poslednjih pet godina“, naveo je VOICE.

Gledanost u junu je u odnosu na maj ove godine drastično manja po svim posmatranim pokazateljima  –  ukupan broj gledalaca smanjen je za šest odsto, rejting za 11 odsto, dužina praćenja programa za šest odsto, dok je ukupan udeo u gledanosti opao za četiri odsto.

Prema rečima poverenika sindikata Nezavisnost u RTV-u Marka Zakinskog, lični obračuni novopostavljenih ne vode boljitku programa i narušavaju medjuljudske odnose i ugled kuće.

„Gledaoci će se okrenuti od nas i biće veoma teško vratiti ih. Mislim da je već primetna ta tendencija“, rekao je Zakinski za VOICE.

Taj istraživački centar je naveo da je o kadrovskoj i uredjivačkoj politici novog rukovodstva pokušao da razgovara sa novopostavljenim generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom, ali su odgovori na poslata pitanja izostali.

VOICE je u tekstu naveo i brojne insajderske primere kojima se ilustruje rečenica jednog od novopostavljenih urednika da RTV treba da bude „državotvorna“ televizija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.