najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Paprene cene pripreme za prijemni na fakultetima

Pripremna nastava na fakultetima Beogradskog univerziteta već je uveliko počela, najskuplji časovi su na tehničkim fakultetima, dok najmanje novca za pripremu izdvajaju maturanti koji se opredele za društvene nauke.

Na Elektrotehničkom fakultetu organizovana je pripremna nastava iz matematike i fizike, a cena oba kursa je 80.000 dinara za maturante koji plaćaju na rate ili 72.000 za one koji plaćaju odjednom.

Maturantima je ostavljena mogućnost da se opredele da li žele da pohađaju oba kursa ili samo jedan čija je cena 40.000 dinara na rate ili 36.000 dinara odjednom.

Na Matematičkom fakultetu pripremna nastava je počela u februaru, a cena kursa je 25.000 dinara. Za kandidate koji su prva tri ražreda srednje škole imali peticu iz matematike priprema košta 20.000 dinara.

Asistent na Katedri za verovatnoću i statistiku Filip Samardžić kaže da je nastava organizovana subotom, a da su u toku prijave za probni test koji je zakazan za 4. jun.

“Na probni prijemni mogu da izađu i provere svoje znanje i maturanti koji nisu išli na pripremnu nastavu”, rekao je Samardžić i dodao da izlazak na probni test košta 2.000 dinara.

On kaže da se na Matematičkom fakultetu mogu pripremati svi maturanti koji žele da upišu tehničke fakultete, gde se na prijemnom polaže matematika.

Pripremna nastava na Ekonomskom fakultetu kosta 5.200 dinara, dok je na Pravnom fakultetu 10.000 dinara, a nastavom je obuhvaćeno gradivo iz Istorije, Srpskog jezika i Ustava i prava građana.

Mašinski fakultet organizuje pripremu svake subote od 10 do 13 sati, koja košta 20.000 dinara i može se platiti na pet rata.

Za pripreme na Fakultetu organizacionih nauka budući brucoši moraju da izdvoje 26.000 dinara, a probni prijemni ispit iz matematike organizovan je 11. i 23. juna, dok je test opšte informisanosti zakazan za 18. jun.

Na probni prijemni mogu izaći svi koji su zainteresovani da upišu taj fakultet, a izlazak košta 3.500 dinara, dok maturanti koji pohađaju pripremnu nastavu imaju popust i za njih je 2.400 dinara, dok je test opšte informisanosti 1.500 dinara.

Na FPN pripremna nastava počinje 4. juna i trajaće do 10. juna, a košta 17.000 dinara.

Medicinski fakultet organizuje pripremnu nastavu iz biologije i hemije koja košta 33.000 dinara po predmetu, odnosno 66.000 dinara za one srednjoškolce koji se opredele da pohađaju časove iz oba predmeta. Nastava se održava subotom po tri školska časa.

Prethodnih godina Arhitektonsti fakultet imao je najskuplju pripremnu nastavu, jer su maturantima koji žele da ga upišu organizovani časovi crtanja, jer je crtanje bilo sastavni deo prijemnog ispita.

Prijemni je promenjen od prošle godine, tako da se umesto crtanja polaže test informisanosti, te se pripremna nastava više ne organizuje na tom fakultetu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike