U trendu

Partijske fondacije u sivoj zoni zakona

Stručnjaci za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović i Ivan Ninić ocenili su da Fondacija „Prosperitati“ i Fondacija „Dragica Nikolić“ imaju netransparentne tokove novca, ali da postojeći zakoni ne vide te aktivnosti kao sporne.

„Netrasparentnost tokova novca ove dve fondacije može da bude signal da nešto nije kako treba, ali nažalost ne i dokaz sukoba interesa“, kazali su Miroslava Milenović i Ivan Ninić za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prema njihovim rečima, situacija sa Fondacijom „Prosperitati“ je u istoj pravnoj ravni s poslovanjem Fondacije „Dragica Nikolić“, gde „kompletna javnost ima percepciju da je u pitanju flagrantan sukob interesa, dok s druge strane postojeći zakoni uopšte ne vide aktivnosti supruge predsednika Srbije kao nešto što je sporno“.

Fondacija „Prosperitati“ trenutno raspolaže sa 64 miliona evra sredstava koja je obezbedila madjarska vlada, s ciljem da pomogne privredne aktivnosti dvojnih državljana koji žive u Vojvodini.

Upravni odbor čine predstavnici Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) i Vlade Madjarske, dok je na čelu, kao zakonski zastupnik, Balint Juhas, istaknuti član SVM-a.

Predsednik odbora Fondacije je Imre Nadj, član SVM-a, tu je i Marta Feldi, takodje iz SVM-a, kao i Mikloš Nadj.

Fondacija „Prosperitati“ ima pet osnivača, a pored Šandora Šomodjija i Imrea Nadja, medju osnivačima se pojavljuje i Udruženje gradjana „Jedinstvo madjarske manjine“, čiji je predstavnik Karolj Dudaš, predsednik Saveta SVM-a.

„Ako znamo da će fondacija biti protočni bojler za novac madjarske vlade i da će ključne finansijske odluke donositi rukovodstvo fondacije, onda je jasna i uloga funkcionera SVM. Uprkos tome, samo konkretan dokaz u vidu dokumenta može da bude osnov za donošenje odluke Agencije o sukobu interesa funkcionera SVM, a ukoliko takvog dokumenta nema, onda formalno nema ni sukoba interesa“, naveli su Miroslava Milenović i Ivan Ninić.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je za VOICE da je situacija u vezi sa Fondacijom „‘Prosperitati’ u najmanju ruku neobična“.

„Čak i kada se podje od pretpostavke da se sve radi s najboljim namerama i bez ikakvih ličnih ili partijskih interesa, moram da priznam da mi se čini neprimerenim da se u upravnom odboru neke fondacije nadju predstavnici vlade i predstavnici političke stranke. Ovde je reč o Vladi Madjarske, ali bi suštinski isti problem, samo još očigledniji, postojao da je osnivač fondacije Vlada Srbije“, rekao je Nenadić.

Dodao je da bi bilo neophodno posvetiti više pažnje partijskim fondacijama.

„Pitanje partijskih fondacija a i fondacija generalno u Srbiji zaslužuje da mu se posveti više pažnje. Prva prilika mogu da budu upravo predstojeće izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ali i brojna pitanja koja su već pokrenuta u vezi s fondacijama u kojima odredjenu ulogu imaju državni funkcioneri ili drugi političari“, kazao je Nenadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.