U trendu

Pašalić: Institucionalnom razmenom informacija do bolje zaštite žena žrtava nasilja

Zaštitnik gradjana Zorana Pašalića izjavio je danas da je neophodna institucionalna razmena informacija izmedju svih koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja.

Pašalić je naglasio i značaj obezbedjivanje kvalitetnih medicinskih dokaza u cilju efikasnijeg sudskog prostupka protiv nasilnika.

Pašalić, koji je u okviru kampanje „Učinimo nasilje vidljivim“ razgovarao sa ministrima zaduženim za tu problematiku i predstavnicima Instituta za sudsku medicinu, rekao je i da nasilje, koji se savkodnevno dešava ne sme ostati nevidljivo.

„Jedna od prvih mera u postupku je obezbedjivanje kvalitetnih medicinskih dokaza koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika“, rekao je zaštitinik gradjana, saopštio je njegov kabinet.

Prema njegovim rečima, u tom postupku važan korak je ojačavanje uloge zdravstvenih radnika a posebno  stručnjaka iz oblasti sudske medicine.

„Dokumentovanje medicinskih dokaza omogućiće efikasniji krivični postupak, izvesnost kažnjavanja učinioca nasilja i izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve u sudskom postupku“, rekao je Pašalić.

Prema njegovim rečima, to će dovesti i do manjih troškova sudskog postupka.

„U preventivnom smislu korišćenje ovih dokaza uticaće i na odvraćanje nasilnika u nameri da naudi žrtvi“, naveo je Pašalić, a navodi se u saopštenju.

Zaštitnik gradjana je razgovarao sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, miistrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Djordjevićem, ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem i ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.