U trendu

Pašalić: Izmeniti zakon, dati veću nezavisnost zaštitniku gradjana

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić, koji je pre dve nedelje stupio na tu funkciju ocenio je da je potrebno izmeniti zakon o instituciji na čijem se čelu nalazi.

On je za izdanje „Politike“ od nedelje rekao da sve promene u zakonu treba da idu u pravcu veće samostalnosti i nezavisnosti zaštitnika gradjana i u pravcu davanja većeg autoriteta zaštitniku gradjana, jer se, prema njegovim rečima, uglavnom, učinak ombudsmana bazira na njegovom autoritetu.

Na pitanje smatra li da su slučajevi Savamala i Parada ponosa dobro vodjeni, rekao je da su za njega svi slučajevi u zaštitniku gradjana isti.

„Oni jesu medijski interesantni, najvećim delom je to ono što je targetovalo te slučajeve, ali kao što sam radio u sudu – bilo je i tu medijski interesantnih slučajeva, ali ih nisam izdvajao, nego su svi bili podjednako tretirani – tako će biti i ovde“, rekao je Pašalić.    

„Pratiću sve slučajeve podjednako, pa i te. A što se tiče samog slučaja, vrlo dobro znate da se tom problematikom bave nadležna tužilaštva i sudovi… U ovom trenutku zaštitnik gradjana nema ingerenciju nad sudovima, odnosno, ne može da kontroliše sudove i tužilaštvo. Možda će se to u budućem periodu izmeniti“, kazao je Pašalić  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.