U trendu

Pašalić: Napadi na novinare sve učestaliji i brutalniji

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić upozorio je da su proteklih nekoliko nedelja napadi na novinare i novinarska udruženja učestali i brutalniji i dodao da je današnja blokada zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) vrhunac nasilja da se novinarima te kuće ograničava ulazak i izlazak iz zgrade te televizije.

„Svaka vrsta napada na novinare predstavlja pretnju sa teško predvidivim posledicama po društvo“, izjavio je Pašalić zahtevajući od nadležnih da u slučajevima ugroženosti novinara reaguju efikasno i odgovorno.

Kako se navodi u saopštenju, Pašalić je naveo da je u toku jučerašnjeg dana stigao veliki broj obraćanja instituciji zaštitnika gradjana i dodao da su pored redakcije Kurira i Udruženja novinara Srbije pretnje i napade prijavljivali i drugi novinari.

Pašalić je dodao da su tim dogadjajima prethodili napadi na novinare i redakciju N1, vredjanje novinarke RTS-a i sprečavanje ekipe Al-Džazire da prisustvuje medijskom dogadjaju.

„Ovaj vid nasilja, koji dobija nove oblike, počeo je negiranjem prava na kritičko mišljenje i slobodu izražavanja i preduslov je za pojavu svake vrste isključivosti“, ocenio je Pašalić.

Dodao je da je javnost u Srbiji uznemirena netrpeljivošću i antagonizmom u društvu i da se mržnja prema neistomišljenicima i polarizacija društva prelila izmedju ostalog i na novinare i eskalirala u direktne fizičke i verbalne obračune putem društvenih mreža.

„Privikavamo se na uvrede, pozive na linč i vredjanja, svakoga dana sve bestidnije“, ocenio je zaštitnik gradjana i dodao da će tražiti proširenje nadležnosti i u domenu zaštite novinara.

Pašalić je u medjuvremenu pozvao sve novinare da se obrate instituciji zaštitnika gradjana koja će pored zaštite raditi i na, kako je istakao, informisanju novinara na zaštiti bezbednosti i profesije.

„Ne pristajem da pojedinačnim oglašavanjem okončavam rešavanje problema bezbednosti novinara, te sam sa medijskim udruženjima pre dve godine inicirao osnivanje medijske platforme za evidentiranje napada i pritisaka na novinare i medijske radnike, a zbog potrebe uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite njihove bezbednosti“, rekao je Pašalić.

Dodao je da bi ta platforma evidentirala svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike i direktno doprinosila delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar