U trendu

Pašalić: Pomoći ćemo Zaječaru da reši problem oko 50 divljih deponija

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić rekao je danas u Zaječaru da u tom gradu postoji oko 50 neuredjenih deponija i da će pomoći lokalnoj samoupravi da počne da rešava taj ekološki problem, ne samo zbog Poglavlja 27 u pregovorima Srbije o pristupanju EU, nego i da bi gradjani živeli u čistom okruženju.

On je povodom Dana ombudsmana posetio Zaječar, slušao pritužbe gradjana i o njima razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave.

„Iznenadio me podatak da u zaječarskom kraju postoji oko 50 deponija i u razgovoru sa predstavnicima lokalne samoprave smo zaključi da je glavni problem što nema dovoljno komunalnih insprektora, pa na teren izlazi samo njih sedam“, rekao je Pašalić i dodao da će kontaktirati i nadležne republičke institucije kako bi se rešavali problemi iz ekologije.

Obećao je da će pokušati da reši problem nedovoljnog broja zaposlenih komunalaca u Zaječaru.

Gradjani Zaječara su se žalili, kako je rekao, i zbog toga što deci sa posebnim potrebama ne mogu da se obezbede lični pratioci.

„Zaštita prava dece spada u prioritetne obaveze institucije Zaštitnika gradjana i u toj oblasti smo postigli izuzetne rezultate koji su priznati i van Evrope“, rekao je Pašalić.

Dodao je da se institucija na čijem je čelu zalaže i za bolju pristupačnost osoba sa invaliditetom državnim institucijama, zbog čega će uskoro ponovo posetiti jedan grad koji je to najlošije rešio, da bi utvrdio šta je uradjeno za mesec dana o prethodne njegove posete.

Lokalna samouprava u Zaječaru je, prema njegovim rečima, obećala da će do 1. septrembra rešiti problem rekonstrukcije Osnovne škole „Ljubica Radosavljević“, koja je trajala više od godinu dana, zbog čega su deca išla u udaljenu školu i imala skraćene časove.

On je rekao i da su predstavnici institucija Zaštitnika gradjana, povodom Dana ombudsmana, obišli osam od 13 planiranih gradova i da je „cilj da se ta institucija približi gradjanima“.

„Od januara u instituciji Zaštitnika gradjana postoji i hitna služba za rešavanje takvih slučajeva, a gradjani koji ne mogu da dodju u Beograd, mogu se obratiti za pomoć telefonski ili elektronskom poštom“, kazao je Pašalić.

On je najavio izmenu Zakona o Zaštitniku gradjana i naveo da će se povećati kapacitet te institucije, a verovatno i ovlašćenja.

„Po sadašnjem zakonu nije bilo obavezno osnivanje lokalnih ombudsmana, pa je od 164 lokalne samouprave, tu instituciju formiralo samo njih 46, a izmenom će se uvesti obaveza da se formiraju“, rekao je Pašalić.

Zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić rekla je da gradska uprava čisti divlje deponije, ali da će se taj problem konačno rešiti tek kada se izgradi regionalna deponija.

„Projekat izgradnje regionalne deponije je pri kraju, pa očekujemo da će taj problem biti rešen naredne godine“, rekla je Milić i apelovala na gradjane da ne bacaju ponovo smeće na mesta koja su prošle godine ponovo očišćena.

Pomoćnik generalnog sekretara institucije Zaštitnika gradjana Tanja Dlesk rekla je da se, nakon što gradjani upute pritužbu toj instituciji i dostave dokumentaciju, kontaktira ustanova na koju se problem odnosi i utvrdjuje da li ima osnova za pokretanje postupka.

Gradjani se obaveštavaju o ishodu pritužbe, a od institucije, kako je rekla, ako je pritužba osnovana, traži se da reši taj problem.

Istakla je da zaštitnik daje i preporuke i prati kako se one realizuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.