U trendu

Pašalić: U rešavanju problema dece ulice potrebno angažovanje celog društva

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas da su deca koja u živi i rade na ulici, a kojih je u Srbiji, po procenama, oko 2.000, najranjiviji i pravno nevidljiv deo društva, a da su njihova prava višestruko ugrožena – počev od bezbednosti do prava na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

„U rešavanje tih problema, koji su za decu ulice egzistencijalno važni, mora se uključiti čitavo društvo, jer je to jedini način da za njih izgradimo bezbedno i humano okruženje“, naveo je Pašalić povodom 12. aprila, Medjunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici.   

Izveštaji Zaštitnika gradjana pokazuju da su deca uključena u život i rad na ulici, seksualno i radno eksploatisana, žrtve su nasilja i diskriminacije, žive u ekstremnom siromaštvu, u neformalnim naseljima, bez pristupa vodi i struji, bez ličnih dokumenata i pristupa institucijama.

Deca ulice isključena su iz sistema obrazovanja ili im je otežan pristup školovanju, nemaju pristup uslugama i merama zdravstvene i socijalne zaštite i zaštite od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije, takođe je ocena koju je Zaštitnik građana ponovio u više svojih izveštaja.

„Zakon o javnom redu i miru ne prepoznaje decu koja su gurnuta u prosjačenje, prostituciju i najgore oblike dečjeg rada kao žrtve zlostavljanja i iskorišćavanja, već ih tretira kao počinioce prekršaja i propisuje njihovu odgovornost ukoliko su dostigli uzrast prekršajne odgovornosti“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik gradjana je poručio da se problemi dece ulice mogu rešiti samo medjusektorskom saradnjom nadležnih državnih organa i institucija i pozivao ih da tom problemu posvete posebnu pažnju.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta navedeno je da će u 2018. godini biti obeleženo 10 godina otvaranja prvog „Svratišta za decu“ u Beogradu, ustanove isključivo za decu uključenu u život i ili rad na ulici. Kroz „Svratište“ je u tom periodu prošlo 1.024 dece i mladih.

Dva „svratišta“ u Beogradu dnevno poseti 90 dece, a pretpostavlja se da ih je na ulici znatno više.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.