U trendu

Pašalić: Za 15 dana odgovor nadležnih institucija, u vezi zlostavljanja devojčice na Zvezdari

Povodom slučaja zanemarivanja i zlostavljanja devojčice (8) u beogradskoj opštini Zvezdara, kancelarija Zaštitnika građana se obratila svim nadležnim institucijama od kojih se u roku od 15 dana očekuje odgovor o njihovom postupanju u tom konkretnom slučaju, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je za televiziju Prva rekao da je takav zahtev upućen Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvu unutrašnjih poslova, gradskom Centru za socijalno staranje, za gradske opštine Palilula i Zvezdara, Opštini Zvezdara i domu zdravlja nadležne opštine.

S obzirom na to da Zaštitnik građana nema nadležnost da kontroliše rad sudova, molba za razmenu informacija je upućena i Prvom osnovnom sudu u Beogradu, gde se vodio postupak o tome ko će biti staratelj devojčice.

Pašalić je rekao da je ono što se za sada zna da je Centar za socijalni rad Palilula 2015, kada je dete rođeno, doneo odluku da „dete ne bude dodeljeno“ nijednom roditelju, jer su „oba roditelja narkomani“, da bi 2018, Prvi osnovni sud, na osnovu mišljenja iz klinike „Laza Lazarević“ doneo presudu da se devojčica dodeljuje na starateljstvo ocu Urošu P, koji je kasnije pomenio prebivalište, i odselio se sa ćerkom na opštinu Zvezdara, a tuženu majku N. T. lišio roditeljskog prava.
„Ne mogu da komentarišem odluku suda, sud je tu neprikosnoven“, rekao je Pašalić i dodao da će na osnovu „akta o saradnji“ sa sudom, kome je upućena molba za informacije o tom slučaju, „do 15 dana dobiti ono što nas zanima“.

Na pitanje ko je sve u lancu onih koji su morali da imaju kontakt sa devojčicom zakazao, Pašalić je pomenuo i da devojčica nije upisana u školu niti je pohađala predškolsko obrazovanje, što je morala po zakonu, a to, ukazao je, odgovornost lokalne samouprave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar