U trendu

Pašalić za Betu o zaštiti prava srpskih državljana u Rusiji i ruskih u Srbiji

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je da se srpski radnici koji preko turističkih viza odlaze na rad u Rusiju suočavaju sa brojnim problemima zbog čega je nedavno s ruskom koleginicom Tatjanom Maskalkovom potpisao Memorandum o saradnji kako bi se oni otklonili.

Pašalić je agenciji Beta kazao da će taj Memorandum obezbediti ne samo bolju zaštitu prava srpskih državljana u Rusiji, već i ruskih u Srbiji.

On je rekao da broj tih ljudi nije mali, da po podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Srbiji radi oko 1.500 ruskih gradjana, dok u Rusiji radi oko 1.700 srpskih državljana.

„Realan broj srpskih gradjana u Rusiji je daleko veći. Naši gradjani koji odlaze na rad u tu zemlju preko turističkih viza suočavaju se sa neuslovnim smeštajem, neisplaćenim zaradama i lošim uslovima rada i sve sam to predočio ruskoj koleginici. Naš posao će ići u pravcu da ubrzamo postupke koje vode ministarstva spoljnih poslova dveju država i da rešavamo probleme naših država. Ti naši kontakti definisani su i pomenutim memorandumom, i omogućiće da brže reagujemo u situacijama kada su ruski državljani suočeni sa povredom svojih prava u Srbiji i obratno“, naveo je on.

Zaštitnik gradjana je ukazao da su u Rusiji već počeli da rešavaju pojedine pritužbe na povredu prava gradjana Srbije.

On je kazao da pored zaštite prava koju obavljaju diplomatska predstavništva, dodatnu zaštitu prava naših gradjana obavljaće institucije ombudsmana Srbije i Rusije.

„U praksi bi to značilo da ukoliko gradjani Republike Srbije koji imaju bilo koji problem u Rusiji mogu da se obrate Zaštitniku građana u Srbiji i koleginici u Rusiji, a mi ćemo ih u medjusobnom kontaktu efikasnije rešavati. U slučaju da su gradjani sprečeni da nam se lično obrate, u njihovo ime to mogu učiniti i rodbina ili prijatelji“, kazao je Pašalić.

Zaštitnik gradjana Srbije boravio je nedavno u Rusiji na Drugoj medjunarodnoj konferenciji pod nazivom „Problemi zaštite ljudskih prava u evroazijskom prostoru – razmena najboljih praksi ombudsmana“, kada je sa ruskom koleginicom Tatjanom Maskalkovom potpisao Memorandum o saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.