U trendu

Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpska država

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras u Novom Sadu da je Republika Srpska (RS) „srpska država stvorena u našem vremenu“.

„RS je stvorena na tim prostorima da okupi narod srpski i da bude faktor mira na ovim prostorima. To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva“, rekao je Irinej na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je ocenio da je u današnjem vremenu ugrožen „najsvetiji deo svete zemlje Srbije, Kosovo i Metohija“.

„Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi koreni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu… Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše“, rekao je Irinej.

Izrazio je nadu da će „onaj pošteniji deo sveta“ shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, „koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod“.

Bački episkop SPC Irinej (Bulović) rekao je da reka Drina ne razdvaja, već „spaja srpski narod sa obe obale reke“ i dodao da se može reći da su RS i Srbija jedna celina i da predstavljaju „suštinsko jedinstvo i zajedničko organsko pripadanje čitavom pravoslavnom svetu“.

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu se pokazuje da ne postoje zajedničke evropske vrednosti.

„Dižu se žice, bedemi, bodljikave žice da spreče ulazak nesrećnih izbeglicama. Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim“, rekao je episkop Irinej.

Ovogodišnji Dani Srpske u Srbiji, koje je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, biće održani na više lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Vršcu, Aranđelovcu i Plandištu i trajaće pet dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.