najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Patrijarh: Nikakve nepravde nas ne smeju zavaditi

Patrijah Irinej pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici na očuvanje jedinstva medju srpskim narodom istakavši da se na veliki hrišćanski praznik “molitveno sećamo svih prognanih Srba a posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji”.

“Nemanjićke svetinje vekovima sijaju kao svetionici u magli naše istorije, ukazujući nam na sveobuhvatne duhovne horizonte Carstva Božjeg koje nije od ovoga sveta”, naveo je u poslanici Irinej, prenela je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh je istakao i da “zato nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne mogu i ne smeju podeliti i zavaditi”.

“Na ovaj Praznik naročito se molitveno sećamo svih prognanih Srba, koji već dve decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi”, naveo je on.

Irinej je ukazao i da “posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji” koji “živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja”.

“Svetolazarevsko Kosovo uvek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja. Koliko je samo puta naš narod stradao, ali opet se, Božjom silom, uspravljao i obnavljao, nastavljajući da hodi putem Hristovim”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, tome nas najbolje uče “naši sveti i naše kosovske i metohijske svetinje” u kojima počivaju svete mošti mnogih ugodnika Božjih “i na kojima je kao pečatom utisnuta krstovaskrsna tajna Hristova”.

On je podsetio i da su srpske crkve i manastiri, sela i gradovi stradali vekovima “ali smo ih opet obnavljali, obnavljajući time i sami sebe, kao živu Crkvu Božju”.

“Zato, umesto plača i ridanja pevajmo pobednu pesmu, jer u svetlosti Vaskrsenja, krst koji nosimo nije simbol poniženja i sramote, već novog dostojanstva i slave”, naveo je Irinej.

On je naglasio i da “Kosovo i Metohija, za nas Srbe i za sve pravoslavne hrišćane, nije samo geografski pojam već, iznad svega, duhovni prostor koji nas sve povezuje, ma gde živeli”.
Patrijarh SPC je ukazao da i danas hrišćani stradaju širom sveta, posebno na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

On je naveo i da primer njihove vere i trpljenja treba da i “nama bude ohrabrenje i jemstvo da Gospod nikada neće ostaviti Svoju Crkvu i da se blagodat Božja umnožava upravo onde gde se umnožilo stradanje!”.

“Mnogo je, draga braćo i sestre, gorčine i tuge u našem narodu posle svih teških godina iskušenja kroz koja smo prošli i prolazimo. Ipak, nipošto ne smemo pasti u očajanje”, naveo je Irinej.

Prema njegovim rečima, u očajanje se ne sme pasti jer hrišćanin, kada strada, se još više kaje pred Bogom, a istovremeno se i raduje “jer zna da Gospod neće prezreti srce ispunjeno nadom”.

“Stoga se molimo Bogu, draga naša deco duhovna, da nas sačuva od mržnje i zlih dela, a da nas nauči ljubavi kojom je On zavoleo ovaj svet”, naveo je Irinej.

On je rekao i da “ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za grehe svoje, naš trud neće biti uzaludan nego će nam biti na spasenje i na život večni”.

“Molitveno pozdravljamo i našu braću i sestre koji žive svuda po svetu i pozivamo ih da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave da dostojno svedoče ko su i kojoj veri i kojem rodu pripadaju”, rekao je Irinej.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike