U trendu

Patrijarh: Pomoći mladima da pronadju put autentičnog života

Patrijarh srpski Irinej rekao je danas u Uskršnjoj poslanici da treba pomoći mladima da pronadju put autentičnog života.

U poslanici objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh je rekao da se danas živi „u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom“, a greh „nečim modernim i prihvatljivim“.

„Omladini se umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta. Velika je odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija ove zemlje, jer treba pomoći omladini da pronadje put autentičnog života i vaskrsenja“, kazao je patrijarh.

Irinej je rekao da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti.

„U Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je radjanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi“, kazao je Irinej.

Kako je naveo, „čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu“.

„Prestanimo ubijati svoju sopstvenu decu u utrobi! I ona imaju pravo na život i na vaskrsenje“, kazao je patrijarh i upitao „gde su vajni ‘borci za ljudska prava’ da zaštite najslabije, a to su još nerodjena deca u utrobi svojih majki“.

U poslanici patrijarh Irinej je uputio pozdrav „našoj duhovnoj decu u otadžbini i rasejanju“, a posebno „našem narodu na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi“.

„Kosovo je bilo i ostaće naše jer Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti“, poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar