Patrijarh služio Vaskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Vaskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Liturgiji su, pored ostalih, prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i princ Aleksandar Karadjordjević i princeza Katarina Karadjordjević.

Na liturgiji je pročitana Uskršnja poslanica, u kojoj je patrijarh Irinej poručio vernicima da „čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice“.

„Svedoci smo sveopšteg otudjenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica medju supružnicima sve nestabilnija, a medjusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama“, naveo je patrijarh.

Irinej je naveo da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

„Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rodjenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i radja se za večnost“, naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

On je naveo da nepravda nije mimoišla „mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi“ srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vekova samostalnosti crkve i države.

„To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vodjen svetima – svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu – Vaskrslom Hristu“, poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

U Vaskršnjoj liturgiji učestovao je hor „Mokranjac“, najstarije aktivno pevačko društvo u Srbiji.

Hrišćani širom sveta koji poštuju julijanski kalendar slave danas Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike