Patrijarh u Božićnoj poslanici pozvao raseljene Srbe da se vrate u domove

Srpski patrijarh Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici sve raseljene Srbe, posebno sa Kosova i Metohije, da učine sve što mogu da se vrate u svoje domove.

U Božićnoj poslanici objavljenoj na sajtu Crkve (www.spc.rs), patrijarh Irinej posebno je pozdravio Srbe sa Kosova i pozvao ih da istraju u veri.

“Apelujemo na sve prognane i izbegle sa ove naše svete srpske zemlje, kao i sve prognane i izbegle sa svojih vekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći”, navodi se u poslanici.

Patrijarh je naveo da je, medjutim, greh pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne setiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vere oni bili.

Poglavar SPC je posebno pomenuo ljude sa Bliskog i Srednjeg Istoka, u Ukrajini i u Africi.

“Sećajmo ih se molitveno i pomozimo im delatno kad možemo i koliko možemo”, naveo je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, ljudi i narodi su se u savremenom svetu veoma udaljili od Boga i medjusobno, što dovodi do mnogobrojnih zločina.

“Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to, često, u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini”, naveo je patrijarh.

Dodao je da zbog takve “pseudoreligijske izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svetu, koji nisu ništa drugo do plodovi aktivne bezbožnosti pseudovernika”.

Prema njegovim rečima, umesto dobre volje i ljubavi medju ljudima i narodima svedoci smo planetarne ekspanzije egoizma, surevnjivosti, antagonizama i nadgornjavanja – poroka koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost sveta.

Vernici koji poštuju julijanski kalendar Božić slave u četvrtak, 7. januara.

(Beta)

Jedan komentar

Ostavite komentar